Åbittind fra november til mai!

Åbittind fra november til mai!

For deg som befinner deg i Trøndelag og Møre vil dette være et meget aktuelt turmål! Jordalsgrenda ligger 2 mil øst for Sunndalsøra og er utgangspunkt for flere fine randoturer. Trolltind er beskrevet tidligere, men mellom Trolltind og Åbittind kan du vandre Trolltindtraversen i tillegg til å bestige toppene omkring. I denne artikkelen skal du få bli bedre kjent med Åbittind.


Skrevet av Jan Erik Domaas - @janerikdomaas


Fakta:

Tid: 3-4 timer - Høydemeter: 900 - Avstand fra bunn til topp: 4,5 km - Ferdighetsnivå: Kan tilpasses alle nivå, men det er en kneik nesten på toppen som er 45 grader.

Turen opp

Fra Jordalsgrenda går man rett øst og sikter mer eller mindre på spektakulære Åbittind. Turen opp byr på tidvis god utsikt og innsikt i Trolltindbollen som på sitt vis er mystisk og majestetisk. I November treffer sola på et latterlig nydelig vis som man kan se på bildet under. I mai vil hele bollen fylles med sol relativt tidlig og man vil kunne dra på seg et solid solbrent venstrekinn og øreflipp. Ruta opp gir seg mer eller mindre selv langs ryggen opp mot Åbittind.

@janerikdomaas på vei opp fra Jordalsgrenda
@martelisekarlsen med Trolltind i bakgrunnen

Det kommer en bratt kneik opp til et platå før den siste turen bort til toppen. Selve kneika er rundt 45 grader bratt og det kan tidvis også være en stor skavel der. Skavelen kan bli farlig stor og kan være et faremoment spesielt på våren. Her må man være OBS og gjøre noen vurderinger. Vi bar skiene det siste stykket som er rundt 50-100 meter. 

Småbratt sistekneik
Enten fester du ski på sekk, eller bærer på skuldra

Toppen

Fra platået er det bare noen hundre meter bort til toppen som kan nås både på ski og til beins avhengig av føre. Fra der man kom opp på platået og bortover til toppen kan man sjekke exitpunkter for eventuelle nedkjøringer for den som ønsker bratt nedkjøring. Fra toppenfår man utsikt til Trolltind og traversen, samt de ville Sunndalsfjella, Skjorta og Ryssdalsnebba i sør. 

Marte Lise og Jan Erik på toppen

Nedkjøringer

Flere proffe utøvere tar turen til Åbittind ila sesongen for heftige nedkjøringer. For den kreative, er det muligheter på selve Trolltindtraversen og ellers bratte nedkjøringer bort til der man kom opp på platået. Det er også et alternativ nord for der man går opp til noen spenstige nedkjøringer. Ellers er det et fint spenningsnivå for den uerfarne å slippe seg ut der man går opp som er bratt nok for mange, men bare noen få timetere. Etter den første bratte kneika, er man ute på gullsiden! En fantastisk side i fin helning (mindre enn 25 grader) både ned mot Trolltindbotnen og mot der man går opp.

Marte Lise i en av de bratteste nedkjøringene rett ved toppen
Marte Lise i ny nedkjøring i deilig Novemberpudder

Kartrute


Toppturer