Dette bør du ha i topptursekken

Dette bør du ha i topptursekken

Skisessongen er i gang for fullt, og den fineste tida, nemlig vårdelen av vinteren er rett rundt hjørnet. Dagene blir lengre, været varmere og etterhvert åpner også fjellovergangene.


Even Berntsen


Som en relativt erfaren fjellrev har jeg plukket opp et par triks på veien, som jeg gjerne deler med deg. Først tar vi fatt på topptursekken, og hva som bør være med i den på tur. 

ASS

Innholdet i sekken din bør samsvare med de omgivelsene du beveger deg i. Skal du i skredterreng må du ha med deg utstyr som kjøper deg ekstra marginer dersom uhellet er ute. ASS  begynner å bli et kjent begrep,

Even Berntsen

Jeg heter Even Berntsen og jeg er fast ansatt guide i DER/UTE.

Jeg er straks ferdig utdannet Tindevegleder gjennom NORTIND og har jobbet fulltid i fjellet de siste ni årene, sommer og vinter. I tillegg er jeg engasjert av snøskredvarslingen (varsom) som observatør. 

(ASS)ALLTID SPADE,SØKESTANG OG SENDER/MOTTAKER.

I tillegg til å ha det med, må vi også kunne bruke utstyret og vite at det er i brukendes stand. En sjekk av låsemekanismer på både spade og søkestang er lurt innimellom. Jeg har flere ganger opplevd spader som ikke lar seg montere og søkestenger med røket "strammesnor". Har du muligheten, velg søkestang med wire, de tåler mer juling. Overnevnte utstyr bør ligge i sin egen lomme i sekken din, slik at det er lett tilgjengelig når du virkelig trenger det.

Vidrere i min sekk har jeg alltid med førstehjelpsutstyr. Dette har jeg satt sammen selv, med et innhold jeg mener er relevant og realistisk med tanke på hvilke skader man komme over, samt hvilke skader man faktisk får behandlet der ute. Kort oppsummert ønsker jeg å stoppe blødninger, stabilisere/spjelke brudd og lindre smerte. Utover dette er hovedoppgaven å ikke forværre skaden og holde den forulykkede varm og stabil. Vindsekk og et liggeunderlag er uvurdelig for å få til dette. Så mitt førstehjelpsutstyr er i tilegg til førstehjelpsskrinet, en vindsekk og liggeunderlag + dunjakke og evt dunbukse.

I tillegg har jeg utstyr og en plan klar for å lage improvisert båre/skikjelke om tranport av pasient er nødvendig. Hodelykt med aaa batterier (samme som sender/mottaker) ligger alltid klar i sekken om et blir mørkt + at signalisering mot luftambulense blir mye enklere. 

reppkitt + skarejern
Ferdig pakka

Det hender at utstyr blir ødelagt. Jeg har med meg et reparasjonskitt som kan løse ganske mange utfordringer. Multiverktøy, litt diverse bits som passer ulike bindingstyper, skruer, ståltråd, tynt med sterkt tau, ca 10 m, skistropper i gummi (utrolig anvendelige!), stavspjelk, et lite skikjelke-kit og fellekutter. 

Utstyr til navigering

Utstyr til navigering kan være avgjørende på dager med lite sikt eller man blir overrasket av dårlig vær. Jeg har alltid med meg kart, kompass, gps og fulladet telefon med gps-apper (varsom/regobs, norgeskart etc) og powerbank om jeg skal være ute flere dager. Et godt tips er å lære seg å bruke papirkartet skikkelig sammen med kompasset. Det går ikke på batteri og tåler mye juling! 

Nå har vi kommet gjennom lista av utstyr jeg alltid har i sekken, også om sommeren (utenom repkit for ski og skredutstyr).

På vanlige dagsturer har jeg stort sett med ekstra hansker/vindvotter, lue, mat, drikke, skibriller og hjelm. Om jeg er usikker på snøforhold og lagdeling har jeg ofte med en enkel snøsag for å gjøre stabilitetstester. Stort sett har jeg skarejern pakka rundt repkittet mitt.

På turer i mer komplekst terreng, hvor jeg møter på breer, brattere renner og rygger har jeg tillegg med meg isøks, stegjern, klatresele, tau med egenskaper relevant for turen, breredningsutstyr og sikringstutsyr for klippe/fjell - om det er relevant.

Brekitt + stegjern og isøks
Pakk lett Kjør fett!!

Innholdet vil variere med terrenget jeg skal bevege meg i, men en fellesnevner for hele min sekk er at jeg ønsker å ha med meg minst mulig utstyr, som løser flest mulig oppgaver. En viktig faktor for sikkerhet og overskudd er å bære lett for å kunne bevege meg raskere, med mer overskudd. 


Innholdet du har i sekken bør være gjennomtenkt, ned til minste detalj. Tunge store sekker gir dårlige skiopplevelser og lår fulle av melkesyre.



Utstyr