Dronningkrona- en ypperlig vårtopptur

Dronningkrona- en ypperlig vårtopptur

En favoritt i Trollheimens Innerdal
Dronningkrona som topptur er en favoritt i Sunndal på Nordmøre og er en forholdsvis lang tur med mange stigningsmeter. Dalen er et eldorado for alpine eventyr, sommer som vinter og tilbyr pinakkelklatring, isklatring, toppturer og vandring på brefall, om en har ferdigheter og nødvendig utstyr. 


Skrevet av @tosprelske v/ Mari Finsen og Mats Berglund for Randofolk


Område: Trollheimen mellom Sunndalen og Innerdalen- Lengde: 14,5km t/r-
Høyde: 1816 moh- Stigning: 1630 hm- Tidsbruk: ca. 6t t/r.

Solen skinte, temperaturen var mild og forholdene lå til rette for en dronningtur denne maidagen. Det var duket for et nytt forsøk på bestigning av selveste Dronningkrona, etter et avbrutt forsøk tidligere i vinter. Sist gang gjorde vi en god føre- og forholdsvurdering og tok avgjørelsen om å snu. Det er en del av dette gamet. Vi var hungrige på et nytt forsøk i dag.

Adkomst

Vi holdt Rv70 mellom Sunndalsøra og Ålvundfjorden og tok av ved Ålvundeid mot Innerdalen. Etter ca. 5 km ankom vi parkeringsplassen ved Dalsbøen og vårt enn så lenge ubeseirede fjellmassiv ventet på oss. 

Vårlig anmarsj

Opptur

Det var vårlig nede i lavlandet og vi startet ut med shorts, solkrem på nesene og ski på sekk. Vi passerte sildrende bekker og spiste høydemetre mellom stein og våryre hvitveis. Innerdalstårnet viste seg frem uten snø og dette minnet oss om fjellsportens sesongvarierte sjarm og at vi snart skulle tilbake til Innerdalen med klatreutstyr i sekken. Et stykke etter tregrensa møtte vi endelig det flotte syn av snødekte flater. 

Bytte av fottøy ble unnagjort og med planker under beina, navigerte vi i retning høyspentledningen mot Sandvikdalen. Herfra startet syrefesten med ca. 1000 høydemeter bratt og sammenhengende stigning. Ikke uventet kalles dette partiet for «1000- meters bakken».

Starten av «1000m- bakken»

Vi ankom Sandvikhaugen og de stive lårene fra motbakken ble raskt glemt, da vi kom opp på den brede og flate nordlige delen av Vinnufjellryggen. Vi fulgte ryggen i 3 km frem til selve toppen, mens vi nøt utsikt og rolig terreng i lettkledd antrekk. Vær særlig OBS på hengeskavel på østsiden.

Den slake strekningen mot toppen
Usikt fra toppen

På toppen

Toppflaten er forholdsvis stor. Her finnes en postkasse som er merket med «de 5 store» og inni ligger en gjestebok. «De 5 store» i området er Kongskrona 1818 moh, Dronningkrona 1816moh, Snøfjellet 1559 moh, Grøvelnebba 1428 moh og Viromkjerringa 1374 moh. En kan se like over på den andre delen av kongeparet, Kongskrona, og store deler av Vinnubreen. Vi nøt en velfortjent lunsjpause til utsikten av Øksendalen, Romsdalsalpene, Kalkinnmassivet, Sunndalsfjorden og Tustna.

På toppen kan en dingle med beina utenfor den bratte fjellsiden
Postkasse med besøksbok

Nedkjøring

Nedturen fulgte normalvegen, omtrent samme veg om vi gikk opp. Vi gledet oss til betalingen for innsatsen oppover tidligere i dag, og vi kunne nå nyte en fantastisk lang nedkjøring i 1000 sammenhengende meter med snødekt fjellside.

Lang nedkjøring i begynnende solnedgang

Vel nede i lia, kunne vi igjen se vårlyset mot Innerdalstårnet da denne dagen var på hell. Med ski på sekk, tuslet vi tilbake gjennom skogen og nådde bilen. Nok en nydelig dag i fjellet og Innerdalen innfridde til gangs. En ekstra god følelse fulgte oss på veg hjem, da vi med gode førevurderinger hadde nådd Dronningkrona på andre forsøk.

Ski på rygg og Innerdalstårnet i front
Kart over turen
klikk her
klikk her


Toppturer