Foto - Morten Olsen
Foto - Morten Olsen

Gaustatoppen -Telemarks majestet

En enkel topptur de fleste mestrer og et eldorado for randofolk!


Skrevet av @tosprelske v/ Mari Finsen og Mats Berglund for Randofolk


Fakta:
Tid: 3-4t
Høyde: 1883 moh
Lengde: 6km
Stigningsmeter: 771hm

Gaustatoppen er et fjell delvis i Rjukan i Tinn kommune og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune. Det har en høyde på 1 883moh og er fylkets høyeste fjell. Det er ca. 1 600 meter fra dalbunnen og opp til toppen. På toppen står det er telekommunikasjonstårn på 68 meter.  Gaustatoppen er lett tilgjengelig og med flere nedkjøringsruter av ulik vanskelighetsgrad gjør dette toppen egnet for både nybegynnere og mer erfarne randofolk.

Foto - Morten Olsen

Fra Gaustatoppen har man Norges største utsikt, målt etter areal.  Nær toppen ligger Gaustatoppen Turisthytte, eller Gaustahytta. Hytta har enkel servering hver dag i sommersesongen, men ikke på vinterstid. Den besøkes av rundt 100 000 mennesker i året. Med sine nesten 1500 høydemeter skikjøring har toppen blitt svært populær de siste årene, og ikke uten grunn.

Adkomst:

Selve toppen dukker opp i horisonten ved adkomst til Vestfjorddalen i retning mot Rjukan. Toppen markerer slutten på Hardangervidda i sør og er den høyeste toppen i Telemark. Den er godt synlig og er et kjent landemerke man kan se fra flere steder i Norge. 

Det er adkomst til toppen ved å kjøre fra Rjukan mot Gaustablikk eller man kan kjøre fra Sauland og Tuddal. Gaustatoppen er regnet som et eldorado for skientusiaster. Vi fulgte skiltene fra Rjukan mot Gaustablikk og kjørte opp Svineroibakkene. 

Oppturen:

Det er mulig å bestige Gaustatoppen fra flere sider av fjellet. Vi fulgte vegen opp til vinterstengte veien fra parkeringen i ca. 1 km til Svineroisetra og gikk herfra normalruten på sørsiden av fjellet. Da den bratte oppstigningen startet etter flaten, gikk vi rett mot toppen, og fulgte eggen nordover fra toppen av Langfonna. Oppover mot hytten og oppe ved det lille bygget, kunne vi kjenne den kraftige vinden og elementene på kroppen. Vi åpnet døren inn til hytten som heldigvis var åpen og her satt det mange andre mennesker i samme situasjon som oss. Vi skiftet og spiste en kjapp matpakke, før skituppene raskt ble vendt nedover i mer ly.

Toppen:

For å toppe helt ut kan man følge ryggen bortover til man når en varde som markerer det høyeste punktet. Bortover denne ryggen kan man fine skue ned på en av de mange rennene som frister for nedkjøringen ved gode snøforhold. Utsikten fra toppen er kjempefin og veldig vid. Herfra kan man se Hardangervidda, Jotunheimen, mot Rondane og Oslomarka.

Nedkjøring:

Det er 7 populære renner ned fra Gaustatoppen og nedkjøringsvalget må tas med gode vurderinger rundt skiferdigheter, skredfare og snøforhold. Ofte kan vindtransportert snø gi skredfare i rennene fra toppen.

Det som var helt sikkert, var at Gaustatoppen bød på nedkjøringsmuligheter for skikjørere på alle nivåer. Den letteste vegen ned følger samme rute som oppturen, men du kan enkelt finne større utfordringer i en av de mange rennene! Dette anbefaler vi at du leser deg opp på i forkant og tar en vurdering av egne ferdigheter og forholdene i fjellet før du setter utfor. 

Vi hadde gått i nysnø hele vegen opp og hadde spottet noen urørte flanker i nærheten av normalruta. Med løssnø og noen skikkelige svinger fikk vi en herlig nedkjøring i enkelt terreng. En tur til Gaustatoppen anbefales virkelig, og det er også i kjørbar avstand (underkant av 3t i bil) fra Oslo.



Toppturer