Kirketaket- en storslagen klassiker

Kirketaket- en storslagen klassiker

Denne storslagne toppturen er en enestående klassiker i Isfjorden i Møre og Romsdal. Selveste «taket» er et yndet turmål for randofolk i alle ferdighetsklasser, men det er en forholdsvis lang tur. Dog er det verdt innsatsen! Kirketaket er for mange et av de flotteste toppturfjellene i Norge. Dette er en spektakulær topptur for minneboka og et turminne for alltid.


Skrevet av @tosprelske v/ Mari Finsen og Mats Berglund for Randofolk


Fakta: 
Høyde 1439 moh - Stigning 1279m - Lengde ca. 14km t/r -Tidsbruk ca. 4t t/r
Tur 25.02.21 

Adkomst

Igjen var vi på kjente trakter da vi tok av hovedvegen i Isfjorden med retning Grøvdal. Vi tok av til venstre ved Romsdal Logde og etter den automatiske bompasseringen startet det å krible i beina da vi nærmet oss parkeringen på Øvre Kavli.

Fra start

Værmeldingen meldte strålende sol og vi spådde mange randofolk ute i dag. Da turen var forholdsvis lang og vi ville nyte den til det fulle, la vi i veg før sola hadde våknet. Med frokost og kaffe i kroppen kunne vi samle høydemetre helt i fred og ro. Vi fulgte skilt over brua mot Måsvassbu, før et lite opptak opp på ryggen mot Vårseterhjellen. Idet vi passerte tregrensa, vippet sola over fjelltoppene og ga oss varme i ryggen. Vi tok av til høyre, fulgte venstre side av Steinberget før vi krysset oss opp på selve Steinberget.

Alpin start og soloppgang gjennom skogspartiet
Solen titter over fjelltoppene

Solen titter over fjelltoppene

Herfra var det bare å følge den brede ryggen av Steinberget til enden og nyte utsikten av dagens ikoniske mål rett forut. Etter Steinberget skled vi noen høydemetre ned, før vi fulgte vestsiden av toppflanken til topps. Det bratner til siste del før toppen.

Dagens mål viser seg for første gang

Selveste «taket» er et yndet turmål for randofolk i alle ferdighetsklasser

Bilde av Steinberget og Isfjorden
Lunsjpause med storslagen utsikt
På flaten over Steinberget

På toppen

På toppen blir en møtt av en storslagen utsikt over Steinberget, Isfjorden og de ikoniske Romsdalstoppene sett fra 1439 moh. Med utsikt til Trollveggen og Juratind ble vi minnet på sommerens «Fjellkonge- og Fjelldronning»- eventyr.

Utsikt fra toppen av Kirketaket

Det får bli beskrevet i en annen turartikkel. Fra Kirketaket kan en se Romsdalsfjellene i øst og sør, Romsdalsfjorden i vest og Nordmørsfjellene i nord. Det er en toppvarde på toppen, ikke passer denne da det bygger seg opp en skummel skavl på baksiden! Vi gikk derfor noen meter ned igjen fra selve toppen for å nyte utsikten på dagens solskinnstur før vi spant på oss skiene igjen. For de ekstra eventyrlystne så kan Kirketaket bestiges som en del av Hesteskotraversen, eller nåes via  Kirketakets østegg (begge krever sikringsmidler og stabile snøforhold).

Annonse

Nedkjøring

Kirketaket er kjent for lang og sammenhengende nedkjøring. Vær OBS på at første del av nedkjøringen er ca. 35 grader. Da vi hadde vært så tidlig ute, var det kun noen få spor ned før oss.

Nedkjøring i urørt pudder
Pudder og nydelig føre.

Vi satt utfor den hvite sørflanken som glitret i sola. Med 1000 vertikale høydemeter foran oss visste vi at vi hadde fantastisk skikjøring i vente på veg ned til fjellsetra Kavliheian. Herfra var det artig skikjøring med innslag av skogsterreng før vi traff langrennsløypa som tok oss ned til parkeringen. Vi satt oss i bilen mens vi fortsatt var litt målløse etter dagens unike opplevelse

Kart over turen


Drømmedag i fjellet for pudderfrelste
Husk å nyte utsikten på den lange nedkjøringen
Det gjelder å samle fart ned mot langrennsløypa ned til parkeringa


Toppturer