Lengde på toppturski

En guide til valg av riktig lengde


Randoneeutleie.no


Generelt

Lengdevalg på ski avhenger av flere faktorer. For det første er høyde og vekt viktig å tenke på. Ved lengdevalget tar vi utgangspunkt i kroppshøyden og går opp eller ned fra denne avhengig av skitypen og andre faktorer. De andre faktorene kan være kjørestil, skiens form, og selvfølgelig egne preferanser. Erfarne skikjørere har ofte mange tanker om hvor lange skiene skal være. Det er viktig å finne ut hva som fungerer best for akkurat deg.

Generelt sett vil en kort ski være lettere å kontrollere og lettere å svinge med. Korte ski føles også mer lekne. Nybegynnere vil derfor ofte foretrekke kortere ski enn mer erfarne kjørere. Lange ski er mer fartsstabile og svinger lengre svinger. Med en lang ski får du også bedre flyt i puddersnø.

Lengde på toppturski

Lengden på toppturski velges som regel ut ifra bruken. Rene konkurranseski velges veldig korte. Grunnen til det er at de blir lettere i vekt, og lettere å vende med i bratt motbakke. Når du skal velge lengden på toppturski er det lurt å ha i bakhode hva motivasjonen din for å gå på topptur er. Er motivasjonen kun å få kjøre ned igjen, velger du ski som om du skulle valgt en ren frikjøringsski, 0-5 cm over kroppshøyde. Er turopplevelsen motivasjonen velger du kortere ski som er lettere å gå med, dvs ski som er 0 til 10 centimeter under kroppshøyden.
Utstyr