Majestetiske hvite Finnmarksalper

Majestetiske hvite Finnmarksalper

Fjellene som omkranser Nuvsvåg og Nuvsfjorden utgjør den bratteste og mest alpine delen av Finnmarksalpene. Her kan du utforske urørte fjell som byr på toppturer i verdensklasse – for nybegynnere så vel som for erfarne toppturentusiaster.


Skrevet av Arctic Nuvsvåg - Foto: Jan-Martin Kristensen


På sytti grader nord, omkranset av Finnmarksalpene, Øksfjordjøkulen og Lopphavet, finner du Nuvsvåg. Før i tiden var bygda preget av yrende liv med både lokal fiskeflåte og gårdsdrift. I dag er stedet en liten, bortgjemt perle med et vell av muligheter for både aktive og avslappende opphold, tett på elementene.

Hos oss kan du padle SUP-brett i azurblått vann, sykle langs kysten med havet 20 meter unna på én side og tusen meter høye fjell på den andre. I vår- og sommerhalvåret kan du leie båt og prøve fiskelykken i jakten på alt fra sei til kveite, orkestrert av den majestetiske midnattsolen. Området byr også på fantastiske toppturmuligheter, både til fots og med ski på beina.   

I tillegg til fjell som stikker rett opp av havet, finner du her spennende breområder som også byr på gode topptur- og puddermuligheter. I Nuvsvåg kan du spenne på deg skiene og gå direkte fra hytta, eller velge «ski by car» – den neste randoneeopplevelsen er uansett rett i nærheten!

Bli kjent med turene i området

1.
Kollaren (958 moh.): Majestetiske Kollaren strekker seg 958 meter opp fra havet med bratt, teknisk terreng i mellompartiet og fenomenale pudderforhold på platået som brer seg ut fra toppen. Lunsjen nytes til en utsikt som tar pusten fra deg. Turen tar totalt cirka fire timer og har moderat vanskelighetsgrad.

2.
Midtfjellet (500 moh.): Midtfjellet ligger innerst i Nuvsfjorden og passer både nybegynnere og erfarne skikjørere. Turens varighet er cirka tre–fire timer i svært kurant terreng. Du går fra veien og har jevn stigning mot toppen langs en bred fjellrygg. Du finner gode steder å droppe ned mot Fjorddalen langs hele ryggen, en nedkjøring som ofte byr på svært fin pudderkjøring. Etter nedfarten må du påregne 30–60 minutters gange på ski tilbake til bilen.

3.
Øksfjordjøkulen (1144 moh.): Europas nordligste fastlands isbre er et fantastisk turmål med suveren skikjøring som kan nås fra tre ulike utgangspunkt; Tverrfjord, Fjorddalen og Sørbotndalen. Samtlige turer byr på et relativt flatt parti som må forseres før stigningen tar til. Nedfartene har stabile snøforhold med fantastisk pudderkjøring. I disse områdene er det også tradisjonelt gode sommerskimuligheter til midten av juni. Turene vil ha varighet på seks–ti timer, avhengig av rutevalg og egen form. Vanskelighetsgrad moderat til krevende. To toppunkt på Øksfjordjøkulen er markert i kartet, avhengig av hvilken dal du entrer breen fra.

4.
Svartfjellet (1147 moh.): Med varighet på syv–ni timer og mye traversering når du spiser høydemetre, krever denne turen god kondisjon og utholdenhet. Ved veiens ende tar du skiene fatt og går rundt Myrnesfjellet til Brattnesdalen. Herfra traverserer du de drøye 1000 høydemeterne til toppen av Svartfjellet. I tillegg til majestetisk utsikt fra toppen får du også en drøy kilometers pudderkjøring når nesa vendes nedover. Turen har moderat vanskelighetsgrad.

Vis skredvett!

Snakk gjerne med oss som jobber på Arctic Nuvsvåg før du legger ut på topptur. Vi kjenner området og forholdene godt og gir deg gjerne råd for at du skal være trygg når du ferdes i fjellet.

Dersom du ønsker å gå med en lokalkjent guide kan vi være behjelpelige med dette. Spør oss gjerne om guidede toppturer!

Arctic Nuvsvåg består av tre koselige tømmerhytter med tilhørende anneks, samt en leilighet. Vi har kapasitet til 20 personer i egen regi, og disponerer i tillegg to feriehus ved behov. Ytterligere informasjon fins på våre hjemmesider. Velkommen til urørt natur i mektige Finnmark! 

Link til hjemmesiden


Toppturer