https://www.randofolk.no/

10 tips om skifeller - Se video.

Slik tar du vare på fellene dine.


Skrevet av Derute.no


Vi i Derute liker å tråkke på de som ligger nede, spesielt i sesongen vi nå går inn i. Vi tenker selvfølgelig på fellene våre. Dette fantastiske hjelpemiddelet som muliggjør fantastiske naturopplevelser, da spesielt på fjellet. Feller, som av en eller annen grunn ikke funker, er i beste fall frustrerende og kan gjøre toppturen veldig kort. Heldigvis, så kan de fleste utfordringer med feller overvinnes. Selv ute i felten eller enda bedre, ved riktig behandling og oppbevaring over tid. Tipsene vi kommer med her vil bidra til at fellen dine gjør det de er best til, nemlig å bli tråkket på og samtidig bringe deg til topps uten for mye slit.

Randohubmedlemer får 25%rabatt på alle feller
Se utvalg i feller hos DerUte.no-kode: rando25
Randohubmedlemer får 25% rabatt
hos DerUte.no-kode: rando25

1. Et tørt og rent fellelim er et lykkelig fellelim. En av grunnreglene for et langt felleliv er å holde limet unna snø, lyng, steiner, hundehår, teppelo og lignende.
 
2. Dersom du får snø på limet så er det mulig å gjøre noe med det når du er på tur. Ta tak i hver ende på fellen og dra den frem og tilbake mot stålkanten på skien som du har satt vertikalt i snøen.  Dersom dette ikke hjelper er en annen metode å folde de sammen, putte de innenfor klærne dine så tett inntil kroppen som mulig for maksimal varme. Her blir det jo da også et kompromiss i forhold til hvor våt du vil bli vs godt feste for skiene.
 
3. Mye kulde krever ekstra innsats for å holde fellene fast under skiene. Når temperaturen er konstant veldig lav, f.eks. rundt minus 15 så kan det være lurt under nedfarten å oppbevare fellene innenfor ytterplaggene dine. Dette da selvfølgelig dersom du skal gå flere turer samme dag.
 
4. Gode rutiner på tur er viktig for å opprettholde optimal funksjonalitet. Vanligvis er det rundt tuppene (både foran og bak) problemene med snø på limet starter.  Sjekk regelmessig under turen og spesielt ved bauting. Dersom det iser slik at fellene løsner er det viktig å få bort dette så raskt som mulig (se pkt 2) samt ved nedkjøring oppbevare de innenfor ytterjakka slik at de får tint. (pkt 2 og 3).
 
5. Ved store problemer på turen kan du forsøke med en skistropp, gaffatape eller sportstape som en nødløsning for å komme deg tilbake til utgangspunktet. Men igjen og med fare for ‘hakk i plata’ – legg fellene mot kroppen innenfor ytterjakka og få tint bort snø og is.

 

6. Tørt felletekstil er et lykkelig felletekstil. Når det er våt snø, som for eksempel under vårturer, kan fellene absorbere mye vann og forårsake go’ gammaldags kladding. Ingen drømmesituasjon akkurat, men det finnes løsninger for dette også. For å gjøre noe med dette er det lurt å impregnere fellene. G3 Waterproof Renew er sterkt anbefalt! Se video under for hvordan dette påføres. Dette bør også gjøres før sesongstart.  Et annet tips er å gå til innkjøp av G3 Skin Wax. Dette er fellevoks for felten, veldig greit å ha i sekken. Dersom du opplever ising eller kladding, smør på et lag voks. Ikke bare reduserer det kladding men hjelper også på glidegenskapene som igjen er energisparende for deg.

7. Dersom det kladder på fellene, bruk en liten smøringsskrape. La fellene sitte fast på skiene og dra av snø eller is fra topp til bånn. Legg gjerne på litt trykk for da får du tatt ut litt av vannet også som jo er roten til kladdingen. Når du har skrapet ferdig kan det være greit å la fellene tørke på skiene under en pause. La sola gjøre jobben om forholdene ligger til rette for det. Påfør gjerne litt fellevoks igjen om du har med og påfør gjerne flytende impregnering før neste vårtur igjen.
 
8. La alltid fellene henge til tørk etter tur. På samme måte som klær og innerstøvler må tørkes etter tur så gjelder det samme for fellene dine. Sørg for at det gjøres på et sted der de ikke blir eksponert for støv eller direkte varme. Hundehår, granbar, mose og annet skitt er ikke et fellelims beste venner. Dersom de må tørkes nær en varmekilde så sørg for å ta de bort straks de er tørre og oppbevar de tørt og gjerne kjølig, noe som vil forlenge limets liv.
 
9. Riktig oppbevaring av fellene mellom bruk. Vi er tilhengere av å oppbevare fellene lim mot lim mellom turene. For lengre perioder uten bruk så er det greit å bruke fellemellomlegget og det beste stedet for oppbevaring er i fryseren.
 
10. På ett eller annet tidspunkt er det slutt for limet, men ikke nødvendigvis for selve fellen. Gammelt eller ødelagt lim kan erstattes, enten med lim på ark eller flytende lim. Prosessen for å bytte ut limet skal vi komme tilbake til senere så inntil videre er det bare å passe godt på fellene dine og vedlikeholde de godt så varer limet lenge.


 Nyheter

GalleriSe mer

Video

 • Mammut Skredsekk 1

 • Mammut Skredsekk 2

 • Randorevyen uke 5-22

 • Randorevyen uke 4-22

 • Stereo ski Lynx MK4

  Lynx MK 4 er det beste valget for alle de forskjellige snøforholdene du møter på toppturer gjennom hele sesongen.

 • Stereo ski Carbon Lynx V3

  Banebrytende teknologi kombinert med raffinerte former gjør Carbon Lynx V3 til den perfekte skien for entusiaster.

 • Randofolk Fjell & Daler

  Laget av Espen Pedersen - DroneNord

 • Markus Eder's The Ultimate Run

   I Zermatt.

 • Topptur i Glomfjord

  Med Meløy Adventure på Tverrfjell

 • Topptur med skikjøring i Senja

  Video: Magnus Brusletto Berntsen

 • Randofolk video

  Laget av Espen Pedersen i Dronenord

 • Eventyrlig dag på Grubbå

  Jarl Aanestad

 • Powder Days av Jarl Aanestad

  14 Climbs 14 Runs 4 Days Skiing/Snowboarding

 • Toppturer ved Lyngen Lodge

 • Søkestenger fra Ortovox

 • Norges første filmbaserte kurs i friluftsliv - Ep 1 Kurs i friluftsliv

  Sindre kolbjørnsrud: Endelig er den her: Norges første filmbaserte kurs i friluftsliv. Da jeg i høst fant ut at det ikke fantes noe filmbasert kurs om friluftsliv i Norge ble jeg veldig overrasket. I et land der friluftsliv står så sterkt mener jeg vi burde ha dette. 

 • Majesty Skis Skiing

  Sea to summit edit

 • Ortovox first aid kit guide

  See more
 • Surefoot Custom Molded Ski Boot Liner

  See more
 • Usikker på hvilken ski som passer deg?

  Er du på jakt etter toppturski eller frikjøringsski? Slik velger du.

 • Majesty Supernova

  Du kan nå oppleve fremtiden for freetouring med ett par ski som erstatter en garasje full av altfor spesialisert ski. 

 • Feller

  Slik tar du vare på dine feller.  Se video , les artikkel.

  See more
 • Hvordan ta av og på skifeller

 • Hvordan sette støvler i gå- og kjøremodus

 • Galdhøpiggen (2469 m.o.h.) - frå Raubergstulen

  Du har kanskje vore 2469 meter over havet sommarstid? Om vinteren kan du ha Noreg sitt tak meir eller mindre for deg sjøl, om du tek fatt på den 15 kilometer lange turen frå Raubergstulen via Juvasshytta til Galdhøpiggen på toppturski. 

  See more
 • RandoneeUtleie.no

  Utleie av Randoneeski fra Majesty Skis

  See more

Artikler