Slik tar du vare på teltet ditt!

Her er ei kjapp & enkel guide for hvordan du tar best mulig vare på teltet ditt. For hvis du gjør det, kan det vare en halv livstid - og kanskje mye lenger. Sidenote: det er viktig å ta i betraktning at dette er en overordnet guide, og at det kan forekomme ulike ting fra enkelte produsenter som krever mer/annerledes behandling av teltene. 


Skrevet av Derute.no


1. Heng alltid opp teltet etter bruk for en real utlufting! 
Dersom teltet pakkes bort uten at det har fått tørket ordentlig, vil fukt og skitt over tid føre til kjipe og unødvendige muggskader som kan spre seg over hele teltduken slik at det kanskje blir helt ødelagt, og uten mulighet for å redde teltet. Heng det opp til tørk uansett om det ikke har regnet - det kommer ofte fukt fra bakken/kondens fra inne i teltet, uavhengig værforhold. Tørk teltet på en sval og tørr plass, og gjerne over flere tørkesnorer/andre gjenstander (f eks stoler, tørkestativ) på en slik måte at teltduken ikke blir liggende over hverandre i flere lag. Da tørker det også kjappere! Har teltet blitt gjennomvått, huk av innerteltet og heng opp dét og ytterduken hver for seg.

2. Gå over teltduken og- stenger for å se etter skader 
Det er aldri kult å være midt ute i naturen i god tro om at man skal få seg en god natts søvn uten videre utfordringer, så finner man ut av at det er et hull i duken eller at noen stenger er ødelagte. Gå derfor alltid over utstyret ditt før du pakker det vekk, så unngår du at slike kjipe situasjoner oppstår. Lagre det på et tørt sted uten direkte sollys. Husk også å alltid ha med et lite reparasjonskit når du er på tur i tilfelle noe skjer underveis.

3. Slik pakker du vekk og lagrer teltet ditt
Spesielt om man planlegger tur hvor nattetempen er på minussiden, eller hvor det er meldt mye vind og vær, gjør man lurt i å hekte innerduken på ytterduken før man pakker det i pakkposen. Da slipper du å gjøre dette når du er ute på tur! Rull også gjerne teltet sammen og ha stengene i midten. Da er det enklere å rulle sammen teltet og stengene blir lett beskyttet. Når man pakker sammen teltet på vei hjem fra natt i naturen, er det selvsagt lov å slække litt og bare stappe det nedi i full fart - særlig om det vær & vind herjer løs. Bare pass på at minst mulig kvist og kvast blir med så man unngår at det river hull o.l.

4. Vaske teltet?
Ikke tenk tanken engang på å slenge teltet i vaskemaskinen dersom det er møkkete, da blir det mer skadet enn det gjør nytte! Gå heller over med fuktig klut og et mildt vaskemiddel. Er det sand eller gjørme på/i teltet, sørg for å børst/rist vekk dette før lagring da slikt sliter veldig på stoffet til teltet. Impregner gjerne ytterduken etterpå også dersom det trengs med impregneringsspray (slikt finner du ved et Google-søk).Utstyr