Slik velger du riktig sovepose

Hvor varm sovepose trenger jeg?


Skrevet av Hans Frederik - Derute.no


Det er et virrvarr av soveposer på markedet. Masse tall, graderinger, forskjellige stoff og mange personlige erfaringer gjør at det kan være vanskelig å velge sovepose.

Først og fremst vil vi påpeke at for at en sovepose skal kunne fungere optimalt, så er man nødt til å ha et liggeunderlag som isolerer mot bakken. Usikker på hva det betyr? Les vår artikkel her om hvordan du velger riktig liggeunderlag. I tillegg kommer mye av testing og anmeldelser fra utlandet, og tar ikke hensyn til norske forhold.

Her kommer noen punkter som er fint å ta med seg om du skal kjøpe ny sovepose.

Hva betyr egentlig T-comfort, T-Limit og T-extreme?

T-comfort er en verdi som regnes som den laveste temperaturen en gjennomsnittelig dame kan sove avslappet i soveposen med 1 lag ull.

T-limit er laveste temperatur hvor en mann skal kunne forvente å sove igjennom natten med ett lag ull.

T-extreme er laveste temperatur en dame skal kunne overleve i 6 timer uten å oppnå hypotermi med ett lag ull.

Som du skjønner, er T-extreme en ganske urelevant verdi å forholde seg til når man velger sovepose. T-comfort og T-limit er de verdiene som har praktisk betydning for hvor varm du kommer til å oppleve en sovepose.Videre må du ta hensyn til dine egne preferanser, bruksområde og evne til å holde deg varm.

Fryser du lett? Da burde du nok velge en sovepose som har en t-comfort-verdi i området hvor du forventer å bruke soveposen.

Holder du lett varmen og blir sjeldent kald på tur? Da kan du nok velge en sovepose som har t-limit-verdi i det temperaturområdet hvor du skal bruke den.

Samtidig er det viktig å huske hvor vi bor. I Norge er det kaldt – hele året! Selv midt på sommeren er det langt ifra uvanlig å kunne oppleve minusgrader om natta, spesielt om man er i fjellet. Vi anbefaler derfor alltid å velge en sovepose som er hakket varmere enn du tror du trenger. Det vil alltid være lettere å lufte ut en sovepose som er litt for varm, enn å få tilbake varmen i en sovepose som er litt for kald.


Skal du velge dun eller fiber?

Hver av disse har sine egenskaper og fordeler.

En sovepose i dun har bedre varme/vekt-forhold, mensen sovepose i fiber vil fortsatt varme selv om den blir fuktig.Selv om dagens gode soveposer i dun er behandlet for å være vannavstøtende og tåle fukt bedre, vil en pose i fiber alltid være hakket bedre her.

Ser du for deg å gå mye turer hvor vekt og pakkestørrelse er viktig?
Da er nok en dunpose riktig for deg.

Skal du drive mye bilnær camping og korte turer, eller trenger en pose som tåler fuktige omgivelser ekstra godt? Da vil nok en sovepose i fiber være riktig for deg.


Klikk her for soveposeutvalg. Husk kode for din Randohub rabatt


Utstyr