Steindalsnosi, vårtur over 2000 meter
Steindalsnosi (2025 moh) er en fjelltopp som ligger mellom Hurrungane og Smørstabbtindane med Fannaråken rett ved siden av. Steindalsnosi er kjent for å ha snø godt utpå våren og inn i sommeren, og kan stadig friste med herlig skikjøring og flere mulige veger ned.
Fakta om turen
Høyde: 2025 moh -Stigningsmeter: Ca. 750m -Tid: 3,5t t/r
Denne pinsehelgen sjekket vi inn på skjønne Nes Gard i Høyheimsvik. Herfra var det ca. 40 min med bil gjennom Luster og Skjolden opp til Turtagrø. Videre derfra på den sommeråpne Sognefjellsvegen fortsatte vi ca. 10 min frem til dagens startpunkt.
Nes Gard er en idyllisk plass som ligger midt i hjertet av Sogn. Daglig leder Anders og de ansatte tok oss godt i mot da vi ankom fredagskvelden. Heretter fikk vi et spikra opplegg med god mat og drikke, toppturer, nydelig mat, afterski med DJ, mulighet til å kjøre EL- surfebrett, kose oss i badstua og nyte boblebadet nede på brygga. Hit anbefaler vi virkelig å reise. Ta turen, nyt oppholdet og hils fra oss!
Ankomst
Det er mulig å gå til Steindalsnosi fra flere startpunkt, blant annet fra Sognefjellshytta. Vi valgte å parkere lenger sørvest, nedenfor Galgeberget langs Sognefjellsvegen. Vi var forholdsvis tidlig ute på morgenen, så det var ingen problem å parkere.
Selv om Sognefjellsvegen hadde vært åpen omtrent en måned og varmegradene var mange, var det fortsatt flere meter høye brøytekanter. Vi kunne enkelt se toppen fra vegen (Fv. 55). Det er flere parkeringsluker langs vegen mellom Gjuvvatnet og Galgebergstjørnane (to vann).
Opptur
Oppturen fra ca. 1300moh ved Galgeberget ga oss et naturlig rutevalg oppover mot nordvestryggen. Det var varmt i været og vi gikk i turfølge med fire andre som var på samme oppdrag som oss. Oppturen fulgte det naturlige terrenget opp stigningsmeterne. Med dagens vær og føre tatt i betraktning, fant vi det lurest å holde oss mellom bratta på venstre side og stupet mot sørvestre topp.
Fra omtrent 1800moh og 1900moh bratnet terrenget til og vi anslår at det her var over 30 grader bratt. På dagens føre var det kjøligere i høyden og flere valgte skarejern i dette partiet. Vi valgte å gå disse stigningsmeterne med ski på sekk, før vi spant på skia igjen etter bratta. Vær OBS på at det i nevnte terreng kan være skred- og utglidningsfare, så gjør gode valg underveis.
Toppen
På toppen har du god plass til å nyte både lunsj og utsikt før du feller av. Vi fikk dessverre ikke noe panoramatutsikt denne dagen, da været endret seg mot toppen. Det var partier vi tidvis stod helt stille for å vente at whiteouten skulle blåse vekk og vi igjen fikk sikt. Vi har fått fortalt fra kjentmenn og fra kart, at du fra toppen faktisk kan se både Jotunheimen og Breheimen.
Nedtur
Vi valgte å følge samme nedkjøring som vi gikk opp. Nedkjøringen bar preg av gjennomslagsføre høyere opp i fjellet, mens snøen ble mykere og våtere nedover i dalen. Vi avsluttet turen nede ved Galgeberget igjen der bekken sildret fra snøkantene. PS: det finnes flere alternative nedkjøringer dersom forholdene tillater det.
Kart over turen