Storebjørn - en av gigantene i Smørstabbtindmassivet

Storebjørn - en av gigantene i Smørstabbtindmassivet

Fjellet som ser ut som en sovende bjørn med en helt rå utsikt! Dette er en fin randotur, hvor en får prøvd seg på bre, bratt terreng, luftig topp og en heftig utsikt. Tillater føre det kan du også bestige Sokse i tillegg.


Skrevet av @andreaoghåkon - Andrea Villa og Håkon Egge


Fakta: 
Høyde: Storebjørn 2222 moh, Sokse 2189 moh - Lengde: 8 km en vei - Stigning: ca. 1200 m (Fra Krossbu) -Tid: ca. 6-7 timer - Besteget: 30. mai 2020

Adkomst

Storebjørn kan nås fra flere sider. Denne turen er gått fra Sognefjellsveien, som ofte åpner rundt månedsskifte april/mai. Parker på parkeringen før Krossbu – på gode solskinnsdager lønner det seg å være tidlig ute!

Sjekk på forhånd ut føremelding på denne turen, da den både går over bre og i skredutsatt terreng. Forhør deg med lokale om du er usikker, for eksempel Krossbu eller Sognefjellshytta.

Planlegging av ruta

2020 var en drøm når det kommer til snø, og vi tok siste randoturen 1.juni helgen!

Fra Start

Turen starter i rolig terreng ved Leira og snirkler seg rundt en kolle før Leirbrean synes. Som regel kan en følge kvista rute (Krossbu – Leirvassbu) store deler av Leirbrean. Som alltid ved brevandring, vær varsom og vurder breutstyr.

Folkemarsjen over Leirbrean i bakgrunnen
Sokse 2189 moh til venstre

Når du kommer over Bjørneskardet må du skli nedover mot venstre. Vær meget observant her! Her er det en skrårenne som går fra breen og helt inn på ryggen med potensiale for breglippe. På normale snøvintre og godt utover våren er denne godt tettet med snø. Men så fort den sprekker opp, blir den farlig!

Når du har kommet deg over renna, begynner toppstøtet opp den bratte Bjørnebrean. Her møter du også ruta som kommer fra Leirdalen. Her er det nokså bratt (35 grader på det meste), og skarejern kan være anbefalt da det kan være hardt her.

Storebjørn med sine ikoniske bjørneører
Vindstille på 2222 moh.!
Obligatorisk fjellfie

På toppen

For å komme helt til toppen, anbefales det å sette fra seg skiene og ta beina fatt siste meterne. Hold god avstand til kanten og vær obs på skavler. Vel oppe er det bare å ta en velfortjent pause, knipse noen bilder og nyte den spektakulære utsikten. Nå er du langt inni Jotunheimen nå!


Mulig tillegg: bestigning av Sokse 2189 moh

Har du litt ekstra tid til overs, og skredfaren tillater det, anbefales det en tur opp på Sokse. Stegjern og isøks er anbefalt da det er bratt, og kan være isete. Renna i Sokse er 35-40 grader.

I renna mot Sokse

Nedkjøringen

Nedkjøring følger samme vei som oppturen. De fleste tar på feller igjen etter å ha sklidd ned fra toppen, før en må opp til Bjørneskardet igjen. Fra Bjørneskardet er det cruising hele veien tilbake til bilen! Lang anmarsj gjør denne turen muligens noe krevende på snowboard.  

Kart over turen
Toppturer