Topptur og frikjøringsmekka på Tyin/filefjell

Mekka er den norske stavemåten for å beskrive Islams hellige by. Byens status som den viktigste byen i Islam har gjort at navnet Mekka blir brukt for å beskrive steder av stor betydning, uavhengig av emneområder. Vi våger å påstå at Tyin/Filefjell er et sant mekka for toppturer og frikjøring.


Skrevet av Derute.no


For dere som ikke helt vet hverken hva Tyin/Filefjell er eller hvor det ligger, så er det bare å finne frem kartet, sikte sånn ca mitt mellom Oslo og Bergen, langs E16 og der, midt i smørøyet ligger Tyinkrysset. Fem minutter videre på veien mot Lærdal finner du Tyin/Filefjell Skisenter. Ikke av de største skisentre du har sett men, liker du å teste ferdighetene dine utenfor preparerte traseer så finnes det muligheter over alt her og det med alle vanskelighetsgrader. Men husk, all ferdsel utenfor merkede traseer er på eget ansvar og ikke glem sikkerhetsutstyr i form av sender/mottaker, spade og søkestang.

Der Ute på vei mot toppen en tidlig januarmorgen

For dere som ikke helt vet hverken hva Tyin/Filefjell er eller hvor det ligger, så er det bare å finne frem kartet, sikte sånn ca mitt mellom Oslo og Bergen, langs E16 og der, midt i smørøyet ligger Tyinkrysset.

Fem minutter videre på veien mot Lærdal finner du Tyin/Filefjell Skisenter. Ikke av de største skisentre du har sett men, liker du å teste ferdighetene dine utenfor preparerte traseer så finnes det muligheter over alt her og det med alle vanskelighetsgrader. Men husk, all ferdsel utenfor merkede traseer er på eget ansvar og ikke glem sikkerhetsutstyr i form av sender/mottaker, spade og søkestang.

Hurrungane i bakgrunn. Store Skagadølstind til venstre (Norges tredje høyeste fjell) 

MANGE MULIGHETER

Er du på Tyin/Filefjell og har utstyr for topptur, som for eksempel randonee, telemark eller splitboard er det uante muligheter. Dette enten med utgangspunkt fra skisenteret eller maksimalt ti til femten minutter med bil på E16 i retning Lærdal, i motsatt retning mot Vang eller Fv 53 over Tyin mot Øvre Årdal. Mot Vang finner du fantastisk områder for skogskjøring i østlige himmelretning, som nesten alltid byr på fin løssnø, skjermet av vind fra vest og nordvest.

Er du fascinert av å kjøre renner så finner du, langs Vangsmjøsa, noen meget potente eksemplarer av disse med start for oppstigning rett ved bilveien. Fra skisenteret er Finndalshorn et bra mål med en halvtimes gange fra toppen av Tørrisheisen. Her finner du fin kjøring over tregrensa og du ender opp med et kanonbra skogsområde ned mot E16. Gidder du ikke gå tilbake igjen er det greit å ha plassert en bil der eller bli hentet.

En klassiker i nærheten av skisenteret er Skørsnøset og som vi sier her oppe – Skørsnøset blir aldri feil…!  Er det vær og føre for det så tar du bilen og kjører opp ved Tyinvannet. På venstre side av veien mot Øvre Årdal finner du fantastiske nedkjøringer for de fleste ferdighetsnivåer. Klippedropp og backflips for de som “sender’n” og fine, lange cruiselinjer for alle med en viss erfaring av kjøring utenfor preparerte traseer. Parker bilen langs veien, på med skiene og oppstigningen kan starte umiddelbart!

Vi i Derute frekventerer området mye, og er svært kjent. Kunne du tenke deg en guidet tur til en av toppene? Send en epost til Jarle@derute.no i Derute, så finner vi et godt alternativ.

Vær obs på skredtårnene som er plassert ut langs hele veien her. I alt tretten i tallet og du finner de fra rett etter Tyinkrysset og langs første del av Tyinvannet på Fv53. Når det bygger seg opp en kritisk masse med snø vil autorisert personell, ved hjelp av et radiosignal fra veien, utløse en sprengladning fra et magasin i tårnet. Da skjønner du også at om du er i nærheten av disse så befinner du deg også i utsatt skredterreng. Men, det er fullt mulig å foreta trygge veivalg langs hele strekningen, både for fantastiske linjer ned og ikke minst oppleve en  slående utsikt mot de høyeste toppene i Jotunheimen. Her kan du se Hurrungane med Store Skagadølstinden ruvende i midten, flankert av Dyrhaugstinden, Ringstindene og Store Austanbotntind.

Har du hele dagen på deg booker du en tur med beltebilene der Tyinvannet starter og inn til Eidsbugarden og Fondsbu. Der ligger Jotunheimens kremtopper på rekke og rad, med det opplagte mål for store opplevelser. Beltebilene er av typen Bombardier og bare kjøreturen er en opplevelse i seg selv.

Kort vei til Eidsbugarden

Ønsker du en salig blanding av høyfjell og skogskjøring kjører du en liten tur med bilen langs E16 mot Lærdal. Her finner du fine topper som Skjeltrene, Frostdalsnosi, Slutenosi og Salen. Ved sistnevnte kan du få en fin rundtur med tre til fire nedfarter.

Har du base i nærheten av Tyinkrysset er fellesnevneren for alle turer kortreist! Alle er ekstremt lett tilgjengelighet og du har alltid muligheten til å velge bort skredterreng om nødvending

 Trenger du lokaltips så ta kontakt med oss i Derute.no. Vi har vært overalt i området og har også noen hemmeligheter vi deler i enkelte tilfeller.Toppturer