https://www.randofolk.no/

Topptur og frikjøringsmekka på Tyin/filefjell

Mekka er den norske stavemåten for å beskrive Islams hellige by. Byens status som den viktigste byen i Islam har gjort at navnet Mekka blir brukt for å beskrive steder av stor betydning, uavhengig av emneområder. Vi våger å påstå at Tyin/Filefjell er et sant mekka for toppturer og frikjøring.


Skrevet av Derute.no


For dere som ikke helt vet hverken hva Tyin/Filefjell er eller hvor det ligger, så er det bare å finne frem kartet, sikte sånn ca mitt mellom Oslo og Bergen, langs E16 og der, midt i smørøyet ligger Tyinkrysset. Fem minutter videre på veien mot Lærdal finner du Tyin/Filefjell Skisenter. Ikke av de største skisentre du har sett men, liker du å teste ferdighetene dine utenfor preparerte traseer så finnes det muligheter over alt her og det med alle vanskelighetsgrader. Men husk, all ferdsel utenfor merkede traseer er på eget ansvar og ikke glem sikkerhetsutstyr i form av sender/mottaker, spade og søkestang.

Der Ute på vei mot toppen en tidlig januarmorgen

For dere som ikke helt vet hverken hva Tyin/Filefjell er eller hvor det ligger, så er det bare å finne frem kartet, sikte sånn ca mitt mellom Oslo og Bergen, langs E16 og der, midt i smørøyet ligger Tyinkrysset.

Fem minutter videre på veien mot Lærdal finner du Tyin/Filefjell Skisenter. Ikke av de største skisentre du har sett men, liker du å teste ferdighetene dine utenfor preparerte traseer så finnes det muligheter over alt her og det med alle vanskelighetsgrader. Men husk, all ferdsel utenfor merkede traseer er på eget ansvar og ikke glem sikkerhetsutstyr i form av sender/mottaker, spade og søkestang.

Hurrungane i bakgrunn. Store Skagadølstind til venstre (Norges tredje høyeste fjell) 

MANGE MULIGHETER

Er du på Tyin/Filefjell og har utstyr for topptur, som for eksempel randonee, telemark eller splitboard er det uante muligheter. Dette enten med utgangspunkt fra skisenteret eller maksimalt ti til femten minutter med bil på E16 i retning Lærdal, i motsatt retning mot Vang eller Fv 53 over Tyin mot Øvre Årdal. Mot Vang finner du fantastisk områder for skogskjøring i østlige himmelretning, som nesten alltid byr på fin løssnø, skjermet av vind fra vest og nordvest.

Er du fascinert av å kjøre renner så finner du, langs Vangsmjøsa, noen meget potente eksemplarer av disse med start for oppstigning rett ved bilveien. Fra skisenteret er Finndalshorn et bra mål med en halvtimes gange fra toppen av Tørrisheisen. Her finner du fin kjøring over tregrensa og du ender opp med et kanonbra skogsområde ned mot E16. Gidder du ikke gå tilbake igjen er det greit å ha plassert en bil der eller bli hentet.

En klassiker i nærheten av skisenteret er Skørsnøset og som vi sier her oppe – Skørsnøset blir aldri feil…!  Er det vær og føre for det så tar du bilen og kjører opp ved Tyinvannet. På venstre side av veien mot Øvre Årdal finner du fantastiske nedkjøringer for de fleste ferdighetsnivåer. Klippedropp og backflips for de som “sender’n” og fine, lange cruiselinjer for alle med en viss erfaring av kjøring utenfor preparerte traseer. Parker bilen langs veien, på med skiene og oppstigningen kan starte umiddelbart!

Vi i Derute frekventerer området mye, og er svært kjent. Kunne du tenke deg en guidet tur til en av toppene? Send en epost til Jarle@derute.no i Derute, så finner vi et godt alternativ.

Vær obs på skredtårnene som er plassert ut langs hele veien her. I alt tretten i tallet og du finner de fra rett etter Tyinkrysset og langs første del av Tyinvannet på Fv53. Når det bygger seg opp en kritisk masse med snø vil autorisert personell, ved hjelp av et radiosignal fra veien, utløse en sprengladning fra et magasin i tårnet. Da skjønner du også at om du er i nærheten av disse så befinner du deg også i utsatt skredterreng. Men, det er fullt mulig å foreta trygge veivalg langs hele strekningen, både for fantastiske linjer ned og ikke minst oppleve en  slående utsikt mot de høyeste toppene i Jotunheimen. Her kan du se Hurrungane med Store Skagadølstinden ruvende i midten, flankert av Dyrhaugstinden, Ringstindene og Store Austanbotntind.

Har du hele dagen på deg booker du en tur med beltebilene der Tyinvannet starter og inn til Eidsbugarden og Fondsbu. Der ligger Jotunheimens kremtopper på rekke og rad, med det opplagte mål for store opplevelser. Beltebilene er av typen Bombardier og bare kjøreturen er en opplevelse i seg selv.

Kort vei til Eidsbugarden

Ønsker du en salig blanding av høyfjell og skogskjøring kjører du en liten tur med bilen langs E16 mot Lærdal. Her finner du fine topper som Skjeltrene, Frostdalsnosi, Slutenosi og Salen. Ved sistnevnte kan du få en fin rundtur med tre til fire nedfarter.

Har du base i nærheten av Tyinkrysset er fellesnevneren for alle turer kortreist! Alle er ekstremt lett tilgjengelighet og du har alltid muligheten til å velge bort skredterreng om nødvending

 Trenger du lokaltips så ta kontakt med oss i Derute.no. Vi har vært overalt i området og har også noen hemmeligheter vi deler i enkelte tilfeller.Nyheter

GalleriSe mer

Video

 • Mammut Skredsekk 1

 • Mammut Skredsekk 2

 • Randorevyen uke 5-22

 • Randorevyen uke 4-22

 • Stereo ski Lynx MK4

  Lynx MK 4 er det beste valget for alle de forskjellige snøforholdene du møter på toppturer gjennom hele sesongen.

 • Stereo ski Carbon Lynx V3

  Banebrytende teknologi kombinert med raffinerte former gjør Carbon Lynx V3 til den perfekte skien for entusiaster.

 • Randofolk Fjell & Daler

  Laget av Espen Pedersen - DroneNord

 • Markus Eder's The Ultimate Run

   I Zermatt.

 • Topptur i Glomfjord

  Med Meløy Adventure på Tverrfjell

 • Topptur med skikjøring i Senja

  Video: Magnus Brusletto Berntsen

 • Randofolk video

  Laget av Espen Pedersen i Dronenord

 • Eventyrlig dag på Grubbå

  Jarl Aanestad

 • Powder Days av Jarl Aanestad

  14 Climbs 14 Runs 4 Days Skiing/Snowboarding

 • Toppturer ved Lyngen Lodge

 • Søkestenger fra Ortovox

 • Norges første filmbaserte kurs i friluftsliv - Ep 1 Kurs i friluftsliv

  Sindre kolbjørnsrud: Endelig er den her: Norges første filmbaserte kurs i friluftsliv. Da jeg i høst fant ut at det ikke fantes noe filmbasert kurs om friluftsliv i Norge ble jeg veldig overrasket. I et land der friluftsliv står så sterkt mener jeg vi burde ha dette. 

 • Majesty Skis Skiing

  Sea to summit edit

 • Ortovox first aid kit guide

  See more
 • Surefoot Custom Molded Ski Boot Liner

  See more
 • Usikker på hvilken ski som passer deg?

  Er du på jakt etter toppturski eller frikjøringsski? Slik velger du.

 • Majesty Supernova

  Du kan nå oppleve fremtiden for freetouring med ett par ski som erstatter en garasje full av altfor spesialisert ski. 

 • Feller

  Slik tar du vare på dine feller.  Se video , les artikkel.

  See more
 • Hvordan ta av og på skifeller

 • Hvordan sette støvler i gå- og kjøremodus

 • Galdhøpiggen (2469 m.o.h.) - frå Raubergstulen

  Du har kanskje vore 2469 meter over havet sommarstid? Om vinteren kan du ha Noreg sitt tak meir eller mindre for deg sjøl, om du tek fatt på den 15 kilometer lange turen frå Raubergstulen via Juvasshytta til Galdhøpiggen på toppturski. 

  See more
 • RandoneeUtleie.no

  Utleie av Randoneeski fra Majesty Skis

  See more

Artikler