Toppturhelg i Hardanger

Toppturhelg i Hardanger

Hardangerfjord Adventure tilbyr unike opplevelser av de Vestlandske fjordene og fjellet. Sammen med sine samarbeidspartnere tilbys det skreddersydde turer for grupper på bestilling og er veldig serviceinnstilte når det gjelder gruppens ønsker for aktiviteter, topper, hentested, bevertning, overnatting, destinasjoner, transport og totalopplevelse. Dette er en unik mulighet til å oppleve Hardangerfjorden og fjellene på en personlig måte!


Skrevet av @tosprelske v/ Mari Finsen og Mats Berglund for Randofolk


Vi var med på en toppturhelg over to dager med skikjøring, overnatting (helpensjon) på Hotell Hardangerfjord, lokal mat og drikke i godt lag! I Hardanger finnes både bratte fjell som stuper rett ned i fjorden, men også mer behagelig skilandskap for nybegynnere. Dette er destinasjonen for deg som er glad i topptur, nydelig kortreist mat og unike naturopplevelser.

I forkant av turen
Det var god kommunikasjon i forkant av turen, det opplevde vi som seriøst og viktig. Vi fikk også en detaljert plan for helgen, med pakkeliste og det hele. Dette gjorde helgen ryddig og forutsigbar. Til Øystese er det ca. 80 km fra Bergen og 400 km fra Oslo. Vær OBS på fjelloverganger og ferger i turplanleggingen din, vi endte opp med kolonnekjøring i friskt vær over til Geilo.

Fredag
Vi startet helgen med å sjekke inn på Hotell Hardangerfjord kl. 15.00. Vi fikk et stort, komfortabelt rom med god plass til både utstyr og ski. Hotellet har umiddelbar nærhet til butikk, bensinstasjon og det man skulle trenge. Vi fikk raskt tilbud om gratis tilgang til Hardangerbadet, hvor vi fikk noen herlige timer i vannet før middag. Vi møtte daglig leder og resten av helgens gjeng til sidersmaking kl. 19.00, ved hotellets egen restaurant. Vi startet med en helt spesiell opplevelse; sidersmaking. Vi fikk god innføring i siderens verden med historie, produksjonsmetoder og ulike typer sider. Vi smakte 7 ulike sorter som var helt unike på hver sin måte. Sidersmakingen skapte en lun og trivelig ramme og flott start på helgen. Restaurantens egen sommelier var særdeles dyktig og spredte både humor og kunnskap til gjengen. Vi koste oss i hyggelig selskap og ble godt kjent med de andre turdeltakerne.

Etter sidersmakingen var det tid for middag og vi fikk servert et herlig 3-retters måltid. Det var lokalmat på menyen og vi fikk dagens retter pertentlig oppsatt og presentert av de hyggelige servitørene. Mens vi smakte sider og spiste middag, hadde vi samtidig en god innføring sammen med daglig leder om morgendagens topptur til Oksen.

Vi tok kvelden i herlige hotellsenger og gledet oss stort til morgendagens RIB- og topptur i vakre Hardanger.

Lørdag
Vi bar ned sekker og ski til resepsjonen før dagen startet med en stor frokostbuffe og matpakkesmøring. Etter at vi hadde fått i oss dagens første måltid, var vi klare for nye eventyr. Første stopp var RIB-kjelleren hvor vi fikk varmedress og googles. Videre gikk vi samlet bort til båten, som lå klar ved havna like foran hotellet. Turen på sjøen gikk fra hotellet ved Øystese, over fjorden og frem til Tjoflot. En båttur på ca. 30 min hvor vi fikk god utsikt og innføring i de ulike toppene rundt fjorden. En vintertur med RIB kan vi virkelig anbefale! 


Topptur til Oksen
På havnen i Tjoflot ble vi møtt av dagens guide og fraktet i bil opp til dagens startpunkt for toppturen til Oksen. Traktorvegen var brøytet nesten helt opp til parkeringen, og vi parkerte bilene på passende sted ved enden av brøytingen. Vi spant på oss skiene og utstyret før vi tuslet sammen opp ca. 100m til opprinnelig parkering. Her gikk vi gjennom dagens tur og forventninger sammen med dagens guider, Kjartan og Curt. Vi har heldige som fant snø så langt ned i fjellet og slapp ski på sekk. 

Oppturen
Første del av turen fra Tjoflot (250moh) gikk de 2 guidene og de 7 turdeltakerne oppover stien i skogen. Et flott pausepunkt er ca. halvveis opp til Vindhovden hvor skogen åpner seg og du kan skue utover fjorden. Neste stopp var Vindhovden (600moh), hvor det ligger en vakker liten støl på en flate. Her kunne vi igjen ta innover oss den storslagne fjordutsikten. Etter Vindhovden var det slutt på skog, og vi fortsatte turen blant færre og færre trær. Herfra gikk turen i jevn stigning noen hundre meter før det virkelig begynte å bratne. Vi stoppet opp etter ca. 800 hm og gravde snøprofiler. Etter en vurdering av forholdene og det massive snøfallet de siste ukene, falt vi på beslutningen om å ikke toppe ut pga snøskredfare. Vi stoppet derfor her og nøt utsikten før vi snudde skia nedover. 

Toppen
Vi kom oss ikke til topps denne dagen, men fra Oksen har man en storslått panoramautsikt over Hardanger med Samlafjorden, Sørfjorden, Eidfjorden, Granvinsfjorden og til fjellområdene på Voss og i Hardanger. På klare dager kan man se Folgefonna og Hardangerjøkulen. Det får bli neste gang.

Nedkjøring
Fra Oksen får man nedkjøringen på en flanke som er vest-nordvest vendt. Vi skled noen høydemetre ned til en flate hvor vi samlet oss, tok av skiene og tok en velfortjent lunsjpause i solen. Etter mat kunne vi nyte godt av snøfallet i dyp løssnø. Vi nøt puddersvingene helt ned til setrene igjen, før et mer teknisk skogsparti førte oss ned til bilene. Dette er virkelig en sea to summit-topptur på sitt aller beste.

Vel nede ved bilene var det glade toppturdeltakere og guider som tross manglende uttopping, var godt fornøyde med en herlig dag i fjellet. Vi kjørte ned til havnen igjen, hvor RIB-en stod klar og ventet på oss. Vi fikk en nydelig halvtimes kjøretur over fjorden i solnedgangen på veg tilbake til hotellet. 

HFA tilbyr guidet toppturer på ski fra februar til og med midten av mai og er svært behjelpelige med å finne en løsning som passer for deg og din gruppe. En slik kombinert RIB-tur og topptur på ski til en av Hardanger sine flotteste topper er et av de mange tilbudene til HFA.

Vel tilbake ved hotellet leverte vi RIB-utstyret før vi fikk oss en velfortjent dusj. Vi fikk en liten time på rommet til å slappe av, ta innover oss inntrykkene fra dagens tur og se over alle de fine bildene dagen hadde gitt.

Kl. 19.00 var det igjen klart for en herlig 3-retters middag. Det var en fornøyd gjeng som møttes ved bordet. Praten gikk lett med referanser fra dagens tur og vi fikk igjen servert 3 herlige retter. Også morgendagens guide, Katrina, deltok på middagen. Dette gjorde at vi fikk god innføring i morgendagens topptur, Torefjell.

Fakta om Oksen
Tid: 8t Høyde: 1241 moh Stigningsmeter: ca. 1000 hm


Kart: Oksen

Søndag
Frokosten ble en reprise fra gårdagen og nye matpakker lå igjen i sekkene. Vi ble møtt av dagens guide på parkeringsplassen til hotellet kl. 09.30. Med noe sliten bein fra gårdagens tur, passet det bra med en enklere topp i dag, også med tanke på avreisetidspunkt og hjemreise. Fra hotellet kjørte vi sammen opp til Sjusete langrennstadion, en kjøretur på ca. 10 min. Her parkerte vi bilene og spente på oss skiene. Husk på parkeringsavgiften her.

Topptur til Torefjell
Torefjell ligger oppe i fjellet mellom Norheimsund og Øystese, og er en lett tilgjengelig topptur for de fleste.

Opptur
På parkeringsplassen gjennomgikk vi dagens plan for turen og fikk en god prat med guidene Katrina og Curt.  Vi fulgte langrennsløypene/traktorvegen et langt stykke mot venstre side av fjellet. I enden av traktorvegen fulgte den naturlige oppstigningen langs sommerstien, og denne tok oss videre. Høydemeterene går raskt unna i behagelig terreng, og en kunne  gå og nyte både turselskap og utsikten oppover.

Vi gikk på vestsiden av fjellet og fulgte stigningen opp forbi høyspentmastene. Herfra var det herlig utsikt hele vegen oppover. Etterhvert som vi kom høyere opp i fjellet, viste det seg at fjellsidene var avblåst og harde. Med vind og snøføyk, valgte deler av gruppen å la uttoppingen være og ta lunsjpause med nydelig utsikt i ly av en stor stein ca. 100hm fra toppen. Turen gikk i stort sett slakt terreng uten betydelig snøskredfare. Gode guider kom med kvalifiserte rutevalg og vurderinger på turen og tok godt hånd om alle i gruppen. Hvis man ønsker å gå til topps, følger en østover mot varden før man kommer til toppunktet på østsiden av fjellet.

Toppen: Toppen gir et vidstrakt utsyn over Hardangerfjorden og Folgefonna.

Nedkjøring
Bindingene ble satt i kjøremodus og vi startet på nedkjøringen. Med flatt lys, ble det rolige høydemeter ned til skogspartiet hvor vi også i dag ble møtt av dyp løssnø. Herfra var det bare å boltre seg i snorkelføret og skli seg nedover igjen mot traktorvegen. En morsom nedkjøring med flott utsikt over fjorden hele veien.

Nede ved bilene fikk vi av oss skiene og skiftet klær. Deretter fulgte en gjennomgang av turen og en oppsummering av helgen. Vi takket for helgen og var godt fornøyde da vi satt oss i bilen tilbake til hotellet. Vi hadde utvidet tid på rommet, slik at vi kunne dusje før avreise hjemover. Dette var ikke inkludert i pakken, da utsjekk egentlig var før toppturen, men dette kan man forhøre seg med hotellet om.

Fakta
Tid: 4t Høyde: 1050 moh stigningsmeter: ca. 700hm


Kart: Torefjell

Oppsummering

Vi er godt fornøyde med helgen, hotellet, toppturene, guidingen og totalopplevelsen via Hardangerfjord Adventures og Hardangerfjord Hotell. Vi har ikke annet å si enn gode ord om dette opplegget og kan anbefale det på det varmeste til andre Randofolk som ønsker en skreddersydd og unik toppturhelg. God tur og hils fra oss.Toppturer