Ull + topptur = sant!

De beste opplevelsene starter med riktige klær.


Skrevet av WolLand som partner


 Når du skal på topptur er det spesielt viktig å velge klær som vil holde deg tørr og passe varm både i krevende motbakker, nedkjøringer og pauser. Det kan likevel oppleves vanskelig å vite hva en bør ha på seg til topptur på ski, særlig i et land som Norge med skiftende vær og svingende temperaturer. Heldigvis finnes det gode råd, og ikke minst gode plagg, som kan gjøre valget ditt enklere. Her er vår guide til klær som vil holde deg både tørr, varm og stilig på din neste naturopplevelse på ski!

Ull innerst!

Hensikten med det innerste laget er å frakte fukt vekk fra kroppen og holde deg varm når du ikke er i bevegelse, og til dette formålet er ull perfekt. Blir du svett når du går oppover sørger ullen for at du tørker og ikke blir kald. Dette på grunn av den naturlige cellestrukturen i ullen som gjør at den både absorberer og frigjør fuktighet. Ull har samtidig en isolerende effekt som gjør at du holder varmen også når du er i mindre aktivitet under pauser og eventuelle nødsituasjoner. På grunn av de fantastiske egenskapene til ullen, er ullundertøy det perfekte innerste laget, både på overkroppen og under buksen. Velg derfor BH, t-skjorter, trøyer og stillongs i ull når du skal gå på topptur. WoolLand leverer ullundertøy av høy kvalitet, og som er spesielt utviklet for en aktiv livsstil.

Vi har utviklet Rena ulltrøye og ullstilongs, som er teknisk ullundertøy produsert med den nyutviklede Hydro-duct teknologien som gjør at ullen blir superabsorberende. Disse plaggene vil derfor absorbere vann og svette mye bedre enn vanlig ull, og holder dermed bedre på varmen.


Når du skal gå topptur på ski er det spesielt viktig å velge klær som vil holde deg tørr og passe varm både i slitsomme motbakker, nedkjøringer og pauser og eventuelle nødsituasjoner.


Ull som mellomlag

Det fleste er kanskje kjent med at ull er det som gjelder innerst, men ikke alle er klar over fordelene ved å velge ull som mellomlag. På ekstra kalde dager vil typiske mellomplagg i fleece fungere mot sin hensikt så fort det blir fuktig. Ull vil derimot fortsette å isolere når du blir svett på tur og sørge for at du tørker raskt og holder varmen. Derfor pakker vi alltid med oss et mellomlag i ull, gjerne i form av en lett ullgenser med half-zip.

WoolLand tilbyr mellomplagg som er spesielt utviklet for en aktiv livsstil utendørs. Disse kombinerer de unike egenskapene til ull, lett vekt og fint, norsk design slik at du i tillegg til å få de tekniske egenskapene du trenger til turer på randonee, kan føle deg fin på tur!

Ytterste lag; skall eller vattert

Det ytterste laget skal beskytte mot vær og vind. Det er også viktig at det ytterste laget kan slippe ut fukt som transporteres gjennom det første og andre laget. En skalljakke eller en vattert jakke, alt etter værforhold, er å anbefale. Bruk gjerne en skalljakke med høy vannsøyle, som også har muligheter for ventilering under armene. Her kan vi anbefale andre norske merkevarer som feks. Norrøna, Helly Hansen og Bergans. Sjekk også ut våre skijakker som varmer ekstra og er perfekte å kle på seg rett før nedkjøring.

Andre tips

Det innerste laget skal sitte tett inntil kroppen, men pass på at mellomlag og ytterlag gir plass til luft mellom plaggene og god bevegelighet.

Ha alltid med deg en ekstra ulltrøye som du skifter til på toppen eller eventuelt et tykkere ull mellomlag eller ytterplagg som du kler på deg rett før nedkjøring.

Ønsker du ytterligere topptur tips og råd til fine turer og andre ting som er forbundet med toppturaktiviteter ta en titt på randofolk.no. De liker fjell og daler, som svært mange andre og WoolLand inkludert. Randofolk.no formidler turer og destinasjoner, tips og råd, utstyr og tilbud som du ikke vil gå glipp av!Utstyr