. Har du god tid og forholdene tillater det, kan en forlengelse av turen til Steinflytinden anbefales. Dette er toppen rett øst for den kjente Tjønnholstinden (2.331 moh).

Vårskitur til den populære toppen Høgdebrotet og Steinflytinden

. Har du god tid og forholdene tillater det, kan en forlengelse av turen til Steinflytinden anbefales. Dette er toppen rett øst for den kjente Tjønnholstinden (2.331 moh).

Vårskitur til den populære toppen Høgdebrotet og Steinflytinden

Høgdebrotet helt øst i Gjendealpene i Jotunheimen er en veldig populær tur – og det med god grunn. Det er en trygg topptur, med et vanvittig skue inn i Jotunheimen. 


Skrevet av @andreaoghåkon - Andrea Villa


Fakta: 
Høyde: Høgdebrotet (2.226 moh) og Steinflytinden (2.318 moh) - Lengde: 11 km en vei - Stigning: ca. 1200 m -Tid: ca. 7-8 timer - Besteget: 31. mars 2021

Adkomst

Turen starter på Valdresflye. Valdresflye er vinterstengt deler av sesongen, men åpner ofte rundt påske. Holder da nattestengt (20:00-08.00) frem til midten av mai. Dette kan variere, sjekk åpningstider på Vegvesen.no. Parker langs veien, mellom Søre – og Nordre Brurskardknappen.

Fra start

Første delen av turen starter flatt og går over Leirungsmyren. Her har en fin sikt inn Leirungdalen og mot andre populære topper fra Valdresflye, som Rasletinden, Munken og Mugna.Deretter starter stigningen oppover mot Steinflye. Den kjente fjellryggen Knutshøe kommer til syne på nordlig side.

På ca. 1.800 moh vil du se Steinflybrean rett vest. Hold til høyre for den og følg ryggen oppover mot Høgdebrotet. Høgdebrotet er en nok så trygg topptur, da turen ikke er brattere enn 30 grader og en holder seg utenfor skredterreng.

Ryggen opp mot Høgdebrotet med Steinflytiden til venstre bak, og Steinflybrean imellom.)

På toppen av Høgdebrotet

Selve toppen av Høgdebrotet er nok så flatt, men en varde markerer et punkt nord-vest for toppen, som er et utmerket flott utsiktspunkt. Fra toppen ser en inn i et svært flott brelandskap med Vestre- og Austre Memurubrean omgitt av kvasse og alpine tinder på alle kanter. Ved retur nå, følges samme vei som opp med lang og fin nedkjøring.

Den vidstrakte utsikten fra Høgdebrotet
Lunsj med utsikt mot ryggen og Steinflytinden

Videre til Steinflytinden 

Mange velger å fortsette turen fra Høgdebrotet videre rundt Steinsflybreen og opp til Steinflytinden (2.318 moh). Ryggen mellom Høgdebrotet og Steiflytinden er forholdsvis bred og flat inntil det både bratner og smaler til det siste stykket opp mot ryggen til Steinflytinden.

Ryggen mot Steinflytinden
Høgdebrotet sett fra ryggen mot Steinflytinden

En skal også være oppmerksom på skredterreng i øvre del av flanken til Steinsflytinden. Her er det brattere jo lenge vest en kommer i flanken, med større partier på 35 grader. Vær varsom, da det er veldig bratt ned mot breen bak deg (nord-vest). Her tar en normalt skiene på ryggen. Stegjern og en isøks anbefales, da det ofte er isete og hardt

Montering av stegjern før siste oppstigning mot Steinflytinden
Stegjern på og skiene på ryggen opp bratteste parti
På toppen av Steinflytinden

På toppen av Steinflytiden 

Det er flott 360-graders utsikt fra toppen, med sikt rett inn i Surtningssue-massivet. Øst for dette dominerer Besshøe og fjellryggen opp mot Veslfjellet, Besseggen. I sør ser vi inn mot Austre-, Midtre- og Vestre Kalvehøgde med Leirungsbrean under seg.

Rett vest ser en mot Tjønnholstinden, som det også er mulig å gå videre til. Merk at eggen hit er utrolig luftig.

Tjønnholstinden i sikte

Nedkjøringen

Nedkjøringen følger sydflanken av Steinflytinden. Dette er også en alternativ rute opp, dersom man ikke ønsker å gå via Høgdbrotet. Ved nedkjøringen vil du da ha Steinflybrean på venstre side, før du peiler deg inn mot sporene fra veien opp. Ofte kan det være hardt og avblåst, så vær varsom i nedkjøringen.

Nedkjøring i fantastiske omgivelser

Kart over turen


Høydeprofil èn vei.


Toppturer