From Finnmark with love

From Finnmark with love

Når Finnmark viser seg fram fra sin beste side er storslagne fotomotiver og minneverdige opplevelser aldri langt unna. Men med beliggenhet på drøye sytti grader nord opplever vi vår andel av til dels krevende værforhold tidlig i skisesongen.


Tekst: Odd Magne Astrup (Arctic Nuvsvåg) og Nikolai Schirmer - Foto: Nikolai Schirmer, Krister Kopala og Joonas Mattila


Året så langt har ikke vært noe unntak – vi har vært gjennom perioder med mildvær, holkeføre, «concrete powder» i fjellsidene og stormer med vindhastigheter på opptil 34 meter per sekund som regelrett har blåst bort snøen fra fjellene. 

Etter stormen kommer stilla!

I disse periodene klamrer vi oss til vissheten om at ordtaket «etter stormen kommer stilla» er tuftet på mange tiårs erfaringsgrunnlag. For det stemmer. Etter stormen kommer stilla. Og med stilla kommer også dager fylt med sol og perfekte forhold for skikjøring. Så også i år. 

Vår egen "bakgård"

Vi har nylig vært så heldige å ha besøk av Europas kanskje råeste frikjørere på ski og splitboard, Nikolai Schirmer og Krister Kopala, samt deres eminente fotograf og følgesvenn Joonas Mattila. I løpet av en kort uke fikk de boltret seg i utallige fjellsider og pløyd brystdyp pudder gjennom småskog i vår egen «bakgård».   

Nikolai Schirmer forteller:

Vi visste jo på sett og vis hva området hadde å by på etter en seiltur for to år siden, hvor vi ble værfast i Tverrfjord: Spines, renner og utrolig skogskjøring rett opp fra veien. Men da vi kom tilbake denne runden, og kjørte rundt svingen til Nuvsvåg gikk det vann i munnen på oss. Den lille bygda er omringet av de mest fantastiske fjell i vest, sør og øst, med storhavet rett nordover. Og Øksfjordjøkelen som en Nord-Norsk Taj Majal med sine hvite kupler mot sør, og Svartfjelljøkelen mot sør-øst. Her er det toppturmuligheter for enhver smak, om du er verdensmester eller nybegynner.

Revansj!

Vi startet turen med å kjøre tre linjer på sør-østsiden av Skatviktinden, et fjell som nesten dro meg ned i et snøskred den forrige runden vi var her for to år siden. Litt av poenget med denne turen, for Krister Kopala, Joonas Mattila og meg selv - Nikolai Schirmer, var nettopp å komme tilbake for å få revansj på den linja. 

Revansj fikk vi. Så det suste. Vi kalte den drømmesonen fordi den var så dreamy. Det kunne vi like gjerne kalt hele halvøya. Etter en uke har vi sett nok fjell til at vi kan kjøre nye linjer livet ut. 

Velkommen til urørt natur i mektige Finnmark! 

Nikolai og compani har dratt videre, men fjellene og snøen er tilgjengelig i enda et par måneder. Vi har fortsatt noe ledig kapasitet for vintersesongen, så det er bare å ta kontakt ved interesse. Arctic Nuvsvåg består av tre koselige tømmerhytter med tilhørende anneks, samt en leilighet. Vi har kapasitet til 20 personer i egen regi, og disponerer i tillegg ett feriehus ved behov. Ytterligere informasjon fins på våre hjemmesider. BaseCamp