Snøskredfare i høstsnø
Snødekket etter første snøfall om høsten vil ha færre lagdelinger enn snødekket har midt på vinteren og vil da være lettere å vurdere. Likevel er det en del ulykker tidlig i sesongen. Her har du våre tips til tryggere ferdsel tidlig i sesongen.
Snøskredvarslingen på varsom.no starter 1. desember.
Fram til da kan du gjøre gode vurderinger selv for å gå trygt i fjellet på den første snøen. På denne siden har vi samlet noen råd som kan gjøre turen litt tryggere. Men husk at forholdene kan endre seg fra høstforhold til full vinter i løpet av kort tid.
Fire råd for å unngå snøskred tidlig i sesongen
Følg med på forholda: har snødekket endret seg fra et enkelt snødekke uten eller med få lagdelinger til vintersnø? Da kan du gjør samme vurderinger som du gjøre midtvinters.
Ta det rolig: Du har en lang sesong foran deg. Bruk de første turene til å trene med skredutstyret ditt og finn igjen skiteknikken.
Skaff deg fersk kunnskap: Det er lenge siden du har gjort skredvurderinger nå. Kanskje du kan repetere litt med å lese på snøskredskulen?
Ikke storm ut i stormen: Du er kanskje ivrig etter å komme deg ut i snøen? Husk at snøen trenger tid for å stabilisere seg nå også selv om det ikke har blitt vinter enda.
Tenk terreng
Hvis du er ute på ski vil du nok søke til de delene av terrenget som har mest snø. Tenk nøye over hvorfor det ligg mye snø her. Mest trolig er dette fordi at du har funnet et terreng som samler mye snø. Det vil si at det er store muligheter for at det ligger fersk fokksnø her, og at det kan være blåst inn store mengder fokksnø.
Terrengfelle?
Renner, bekkedaler og forsenkninger i terrenget vil være terrengformasjoner som tidlig vert fylt opp med snø og gir muligheter for å gå på ski Hvis du ferdes i slike terrengformasjoner kan du hele tiden tenke på at du er i en terrengfelle, og selv små skred fra sidene vil være nok til å begrave deg.
Fjorårssnø
Snøen som ligger igjen fra i fjor har ofte en hard og glatt overflate på høsten. Når det kommer nysnø oppå denne kan det ta lang tid før vi får gode bindinger mellom nysnøen og fjorårssnøen. Så lenge nysnøen er ubunden (løs), og det ikke er for store mengder av den bør du være trygg, men når den begynner å danne flak må du vurdere bindingene til underliggende snø. Snø som ligg igjen fra sist vinter når høsten har kommet, og som ikke har fått nysnø oppå kan regnes som stabil i seg selv.
Lite snø
Tidlig i sesongen vil snødekket være tynt. Et tynt snødekke gir gode forhold for danning av kantkorn hvis snøfallet har vært etterfulgt av kaldt oppholdsvær. Perioder med slikt vær kan også gi rimdanning på toppen av snødekket. Både rim og kantkorn vil være dårlig underlag for senere snøfall. Rim som ligger rett på bakken og snør ned vil også være et dårlig fundament for overliggende snø. Rim og kantkorn kaller vi for vedvarende svake lag. Husk at den ferske snøen også kan skli ut som skred rett på bakken viss underlaget er glatt, for eksempel grassbakker eller svaberg.
Finn informasjon
På regobs.no (web og app) kan du se om andre har lagt inn snø- og skredobservasjoner i det området du skal på tur. For å gjøre turen tryggere for andre er det også fint om du legger inn dine observasjoner av faretegn eller mangel på disse. Hvis du også legger ved et bilde som viser snøforholdene så er dette god informasjon som vil komme andre til nytte.
Første skitur
Det kan være lenge siden du har brukt skredutstyret ditt. Husk og sjekk at sender/mottager virker og har batteri før du reiser hjemmefra. Bruk også litt tid tidlig i sesongen på å friske opp ferdigheter og kunnskap. Øv med sender/mottager og les på skredskulen.