Lille og store Gaustakneet sett fra Tuddal-siden
Lille og store Gaustakneet sett fra Tuddal-siden

Fra Gausta til Tuddal

De fleste vil nok besøke Gaustatoppen om man har tatt turen til Gausta. Men er man ofte på tur i dette området kan en tur til Tuddal Høyfjellshotell anbefales som en hyggelig avveksling.


Av Morten Olsen I Foto: Morten Olsen - Hans Christian Solheim


Fakta

12 km en vei. Tid ca 2 t 40 min ca 430 høydemeter. Turen starter på ca 1180 moh og går opp til ca 1610 – laveste punkt ca 800 moh. Turen ble gått 1 April 2023

Denne turen er for alle ferdighets nivåer, og en tur uten særlig store utfordringer hva gjelder skred og andre hensyn å ta, men sjekk værmelding før du går, det kan være vindfullt og dårlig sikt. Det blir en heldagstur om man også skal gå tilbake samme vei. Da det er flere høydemeter (ca 800) å gå tilbake enn det er til.

Gaustatoppens Langefonn

Turen starter på parkeringsplassen ved Gaustaekspressen og du følger Langefonn opp mot Gaustatoppen. På gode soldager som vi hadde vil det være folksomt opp til toppen og du møter skiløpere også på vei ned som kanskje har tatt morgenheisen opp for å få med seg soloppgangen, som er ett flott skue på klare dager.

Når vi kommer litt opp i bakken går turen inn til venstre altså vekk fra Gaustatoppen og inn på platået i mellom Gaustatoppen og Gausta knærne. Du vil nå få ett fint inntrykk av Gaustatoppen fra en annen vinkel enn du normalt ser den. Du går nå mot solen og har hele platået foran deg og Gaustoppen bak deg. 

Ta noen høydemeter

Trekker man litt opp mot høyre når du kommer inn på platået er det lurt og ta noen ekstra høydemeter, det er ingen grunn til å kjøre ned til det islagte vannet for derfra å ta på fellene noen få hundre meter.

1600 MOH

Du er nå på ca 1600 MOH og har en nydelig utsikt over Hardangervidda mot Rauland og Blefjell i motsatt retning. Tuddal ligger rett frem over platået. Du kan i praksis nå skli direkte mot Gaustaknærne som du skal i mellom.


Annonse


Gaustaknærne

Hold tidlig venstre under det store Gaustakneet som du får på din venstre side og få litt høyde før du begynner nedkjøringen, hold venstre ned mot veien da det er tett skog om du kjører for rett på.  Du har hele sletten foran deg og du skal ned til Tuddalveien hvor du møter oppkjørte skispor, som på sommerstid er selve veien over fjellet.

Siste biten går i skispor og ned til en mindre hyttevei på høyre side av veien til Tuddal Høyfjellshotell. Det er veldig fint da du faktisk kan skli rett inn på hotellets parkeringsplass, om det er snø nok.

Lunsj

Her er det flott å ta en lunsj på Gildehallen og hvile litt. For denne turen, og kanskje litt juks i dette fora, hadde vi på forhånd bestilt transport tilbake av en lokal scooter-transportør. Men det er fullt mulig å gå samme veien tilbake over fjellet og få Langefonn-nedkjøringen ved Gaustatoppen som du startet dagen med som bonus.

Scooter på Tuddalveien

Hjemturen denne dagen var en flott opplevelse, med fantastiske naturinntrykk selv på scooterhengeren. Artig å se veiskiltene stå dypt i snøen hvor det ellers ferdes biler. Vi ble fraktet til høyeste punkt hvor vi sklir tilbake til selve skianlegget på Gausta.
Toppturer