Galdhøpiggen i slutten av april.

Galdhøpiggen i slutten av april.

En nærmest obligatorisk tur for oss som har tråkket barnesko i området


Tekst og Foto: Adelheid Wiegand


Utgangspunkt: Juvasshytta
Høydemeter: 648
Km: 5,7
Bratthet: 30-35 grader
Farer: Snøskred, utløpssone, bresprekker
KAST (Klassifisering av skredterreng): 2/Utfordrende

Solen skinner fra skyfrihimmel denne vindstille morgenen og vi velger Juvasshytta som utgangspunkt. Ikke et menneske er å se mens vi beveger oss i beskjeden stigning mot Styggebrean. Vi nærmer oss toppen av høyden før den svake hellingen ned til breen og ser Galdhøpiggen strekke seg til værs. Til høyre for Galdhøpiggen ser vi den mindre omtalte Veslepiggen med sine 2369 moh.

Fra Juvasshytta til brekanten er det 2,8 km med rundt 200 meter høydestigning. Vi tar oss god tid til fotografering undervegs og bruker ca 45 minutter på denne delen av turen.

Utsikt fra varden til Styggebrean
Orientering

Slutten av april.

Vi er i slutten av april og Styggebrean kan være, som navnet tilsier - stygg. Stygg i denne sammenheng betyr ikke mindre pen, men farlig. Vi krysser breen med ro og varsomhet og bruker rundt 50 minutter. Vi sikter oss inn på varden helt nederst på ryggen av Galdhøpiggen. Her møtes vi av urørt terreng og ei stigning som ikke lar seg forsere med ski på beina. Vel ved varden inntar vi den formidable utsikten over Styggebrean ned mot Juvasshytta, Veslepiggen som reiser seg ved siden av oss og mot Keilhaustopp til venstre for Galdhøpiggen.

Gjendealpene i sin prakt

Det er først her det blir skikkelig bratt.

Vi stropper skiene på sekken og fortsetter til fots oppover ryggen. Det er smalt og bratt oppover og ned mot breen på venstre side. Med svak til moderat høydeskrekk kommer man seg gjennom denne delen greit, men jeg skulle gjerne hatt stegjern på dette partiet i april.

Vi klyver en god halvtime og først nå ser vi andre folk med samme mål. Der ryggen smelter over i snødekke ser vi de som har tatt turen fra Spiterstulen via Svellnose og Keilhaustopp.

For første gang på turen ser vi også hytta på toppen. Herfra og opp til taket av Norge er det bratt men fint terreng og det er bare å spenne på seg skiene igjen.

Vi bruker nye 30 minutter på å nå toppen.

Det er med en viss ærbødighet man tar inn utsikten fra toppen. Her ser man en tiendedel av norsk landoverflate. Et helt rått sted å lunsje.

Det er verdt å ta turen over til Keilhaustopp med sine 2355 moh før man starter nedkjøringen mot Styggebrean. Med god fart fra Galdhøpiggen får man gratis skyss godt på vei. Her ser man over til Svellnose (2272 moh) som mange stikker innom på tur ned til Spiterstulen.

Adelheid Wiegand
Lunsjtid med utsikt.

Den humpete skaren gir oss ikke nedkjøringen vi håpet på, men det er uansett skikkelig kult å kjøre på ski ned fra Norges høyeste fjell. Vi seiler raskt over Styggebrean på vei tilbake mot Juvasshytta og får noen gode svinger i nydelig pudder de siste 200 høydemetrene.


Annonse


Toppturer