Oppdag et av Norges Vakreste Fjellandskap

Oppdag et av Norges Vakreste Fjellandskap

Rondane nasjonalpark med sine majestetiske topper og uberørte natur, er en drømmedestinasjon. De høyeste toppene har lang innmarsj og fortjener en egen artikkel. Målet med denne artikkelen er å utforske noen av de korte og lettgåtte randoneeturene i Rondane. Turer passende for alle, fra nybegynnere og barn til de mer erfarne som ønsker en snartur over tregrensa i solnedgang.


Skrevet av : Adelheid Wiegand I @adelheidwiegand


Rondane 

Rondane nasjonalpark i hjertet av Norge er kjent for sine ruvende fjell, frodige daler og villmarksområder. Å utforske dette området på randonee er ganske så unikt. Lett tilgjengelig med kun en 15 minutters kjøretur fra E6 med avkjøring ved Otta, byen ved Rondane. Alle turene tar utgangspunkt fra Letruds Parkering som ligger på høyre hånd etter Rondane Høyfjellshotell.

Utstyr og Forberedelser

Før du begir deg ut på tur i Rondane, selv korte og lettgåtte turer så er det viktig å være riktig utstyrt og forberedt. Væromslag kan komme brått, så sjekk værprognosen og varsler om snøforhold i forkant av turen. Selv en kort og lettgått tur kan fort by på uventet væromslag. Skredsøker og søkestang bør være med uavhengig av område, turens lengde og vanskelighetsgrad.


Lettgåtte Ruter i Rondane

1. Mysusæter – Ranglarhø (1130 moh) ca 6-7 km tur/retur

Denne turen går i variert terreng, fra skogkledde stier til åpne snødekte områder. Fra parkeringen vender du nesa mot Rondanemassivene og starter på umiddelbar stigning opp Tjønnbakken. Halvvegs opp Tjønnbakken begynner de ruvende fjellene og gi seg til syne. Fra her ser du kammen som fører til Ranglarhø på høyre side og du kan velge deg ut i urørt snø og oppover mot kammen når du måtte ønske. Alternativt går du til toppen av Tjønnbakken og tar opp til høyre mellom hyttene. Etter å ha passert den siste hytten bærer det rett mot toppen i passe bratt månelandskap lignende terreng. Etter noen minutter ser man «pausevarden», peil inn på den. Fra her er det kort vei til toppen av Ranglarhø.

Ranglarhø med Jotunheimen til høyre. Kvamsfjell og Furusjøen til venstre

En kort tur, men tro meg, utsikten fra toppen er formidabel! På en klar dag ser du Jotunheimen i all sin prakt, Kvamsfjellet og Furusjøen og ikke minst Kampen og Rondane. Fremre Illmannhø, Storronden, Vinjeronden, Rondeslottet, Midtronden, Rondhalsen, Digerronden, Svart Hammeren, Veslesmeden, Storesmeden, Steet, Ljosåbelgen og Smiukampen kan alle betraktes fra Ranglarhø. Et fint sted å legge planer for den neste noe lengre turen. 
Flere mulige nedfarter i jomfrusnø før man følger løypa ned siste biten av Tjønnbakken og tilbake til parkeringsplassen.  

Gråhø mot tregrensa
Ranglarhø med Furusjøen i bakgrunn

2. Mysusæter – Gråhø 1050 (3,2km tur/retur)

Tidsklemme? Ta turen til Gråhø. 
For de som søker en kort, men bratt tur som byr på flere nedfarter er turen til Gråhø et utmerket valg. Her ligger et nedlagt alpinanlegg og man kan velge flere ruter opp. Ruten gjennom skogen byr på kupert terreng, skavler og bratte skråninger. Når man når tregrensen ser man toppmasten på alpinanlegget og peiler seg mot denne. Vel forbi masten ser man den første av to nærliggende varder.

Toppen er nådd og man belønnes med utsikt over den vakre dalen med Blåhø i bakgrunnen, Raphamnsfjellet med sine snaublåste knauser, Kvamsfjellet med snødekte vidder og isdekte vann og Rondanemassivene. Nedfarten kan tas ned gjennom skogen, der den gamle skogsløypa enda er godt synlig, eller man kan ta hoved nedfarten i det gamle alpinanlegget. Turen er såpass kort at man lett tar en tur til opp for atter en nedfart. Her kan man virkelig leke seg.

3. Mysuseter – Svinslåberget 1128 (5-6km tur/retur)

Fra Mysusæter kan du utforske den naturskjønne ruten over fjellet mot Raphamn. Denne turen tar deg gjennom skoger og åpne fjellområder, og gir deg i tillegg muligheten til å stikke innom den vesle hytta «Jørgenbua» også referert til som Elgskaret, som er bygd i fjellsiden ved Gråhaugen.
Følg rødmerket løype mot Raphamn som starter bakenfor hovedhuset på parkeringen. Følg skiløypa gjennom skogen. Når landskapet åpner seg ligger Gråhaugen med Jørgenbua på høyre hånd og rett fremover ligger bakker, skråninger og heng som skal forseres.

For en lett adkomst kan man følge løypa, eller man peiler seg ut en egen rute opp siden der man øyner en mulighet. Vel oppe og litt til venstre ser man Raphamsfjellene. Fra dette punktet følger man løypa rundt 100 meter før man tråkker ut i urørt snø. Fjellsiden varierer i bratthet. Med åskammer på begge sider får du følelsen av å bevege deg gjennom en naturlig korridor omgitt av majestetisk natur.

Panoramautsikten blir stadig mer imponerende etter hvert som du nærmer deg toppen, og du kan nyte synet av snødekte fjell, dype daler, avblåste berg og til og med Jotunheimens tinder i det fjerne. Nedfarten blir gjennom «bassenget» mellom åskammene til man treffer løypa. Herfra er det snø avhengig om man kan velge off piste videre nedover eller om man må holde seg i løypa.

Illustrasjon over : Tegnet av Stian Berge

Rondane gir randoneeentusiaster en unik mulighet til å oppleve uberørte fjellandskap. 
Utforsk de lettgåtte rutene som er nevnt her og skap minner for livet. 
Lykke til med din neste randoneeopplevelse i Rondane!

God tur.Toppturer