På tur med fotografen

På tur med fotografen

Hvem er fotograf, alle og enhver nå til dags. Moderne teknologi gir oss uante muligheter til å fange øyeblikk. Det sies det beste kameraet er det du har med deg og bruker. 


Tekst I Foto: Thomas Linnerud-Vågeng


Fotografi er for meg en lidenskap. Å fange øyeblikk, som ellers ingen andre enn de som var der ville få opplevd gir mening i mitt hode, og energien til å slite rundt med tungt utstyr for nettopp å kunne dele opplevelsene med resten av verden.

Likevel bør noen øyeblikk beholdes for oss selv, som ett minne bare for oss. Å stoppe opp å bare nyte opplevelsen tror og mener jeg vi alle burde gjøre mer, og ikke la det å fange øyeblikket være altoppslukende, da går du gjerne glipp av det selv.

Vi skal ut

Tenk deg å våkne opp til den skarpe vinterluften en klar morgen, og føle forventningen til nok en dag ute i naturen og fjellene. Du skjenker deg en varm kopp kaffe, og gnir søvnen ut av øynene mens du nyter de mørke bønnenes aroma som vekker systemet til livet. Lyset har sakte begynt å komme og du titter ut på nysneen som er kommet over natten. Det er stille, verden så vidt våknet. Vi skal ut.

Soloppgangens gylne nyanse

Som fotograf lidenskapelig opptatt av naturen og alt den har å by på, da spesielt vinteren gir slike dager ett ekstra påfyll av endorfiner. Å trå ut, bort fra hverdagens mas og forventninger gjør hvert skritt til en dans med naturen, omringet av en symfoni av fantastiske severdigheter som venter på å bli fanget. Fra de rolige, snødekte toppene til det adrenalinbrusende suset fra skikjøreren som skjærer seg elegant gjennom løs snøen, hvert øyeblikk inneholder en historie som ber om å bli fortalt.

Spenningen for fotografen ligger ikke bare i klikket fra kameraet; det er i stillheten og forventningen før bildet tas, hvor både tiden og en selv ser ut til å holde pusten. Det er i soloppgangens gylne nyanser som kysser fjellet og kaster skygger som danser over landskapet som flyktig hvisking eller skogens ro når snøen daler og været herjer som verst. Det ligger en intimitet i å fange disse øyeblikkene, en stille forståelse mellom linsen og verden den søker å forevige.

Frikjøring

Frikjøring handler ikke bare om fotografering, youtube og sponsorer - det er en livsstil. Det er ett liv i bevegelse, ett forsøk på å motstå skjebnens hånd gjennom kunnskapen om det ukjente og ett hån mot døden. Det er følelsen av frihet når du beveger deg i urørt terreng, knaset fra snø under føttene når du søker det perfekte utsiktspunktet og linjen for nedkjøringen. En livstil som handler om å knytte forbindelser, ikke bare med landskapet, men med de menneskene som kaller disse utemmede fjellene for sine hjem. Historiene deres er sammenvevd med naturen de oppsøker, og skaper en åndelig kobling mot naturens utilgivende storhet.

Ville fjell og landskap 

I disse ville fjell og landskap ser tiden ut til å strekke og bøye seg, og gir åpning for en dypere forbindelse med elementene. Det handler ikke bare om å fryse øyeblikk i tid, det handler om å fange essensen av en hel opplevelse. Latteren og utropene som gir gjenlyd fra fjellene, besluttsomheten etset inn i ansiktet til en skikjører mens de erobrer ett utfordrende fjell og linje, kameratskapet og opplevelsene som deles rundt et knitrende bål eller bilturen hjem under en stjernespekket himmel.

Å være en fotograf som forsøker fange det mange kaller ekstremsport, er ikke bare et yrke eller hobby; det er en lidenskapelig affære med friluftslivet. Det handler om å omfavne det uforutsigbare, finne skjønnheten i det rå og ufiltrerte, og fryse fragmenter av flyktig magi som verden kan være vitne til.
Toppturer