Rasletind 2105 moh

Rasletind 2105 moh

Å bestige Rasletind på randonné er en utfordring som appellerer til både nybegynnere og erfarne rando-entusiaster.


Tekst og bilder: Adelheid Wiegand IG: @adelheidwiegand


Utgangspunkt: Godt nedenfor toppen av Valdresflye
Parkering: Etter veien der det er brøytebåser
Høydemeter: 792
Km: 14
Bratthet: 30-35 grader
Farer: Snøskred, utløpssone
KAST (Klassifisering av skredterreng): 2/Utfordrende

Rasletind er et Randonné-Eventyr i Norske Fjell og tiltrekker seg eventyrlystne fjellentusiaster fra fjern og nær. Beliggende i Jotunheimen, er Rasletind lett tilgjengelig fra Fylkesvei 51 og er en ettertraktet destinasjonen for randonnéentusiaster.

Naturprakt 

Med en høyde på 2105 meter over havet, byr turen på en imponerende blanding av bratte fjellvegger, vidder og dramatiske topper. Rasletind er ikke bare en naturprakt, men også en fristelse for randonée-entusiaster, nybegynnere som erfarne.

Velg din rute med omhu

Det finnes flere ruter som fører til toppen av Rasletind, hver med sine egne utfordringer og severdigheter. Den "vanligste" ruten opp til Rasletind går om ryggen på Kalvhølotinden, rundt og opp fra nord-vest, over østre Rasletind for så opp til selveste Rasletind. Følger man denne ruten går man i trygt terreng og hele ruten går under 30 grader.

Høyrepil vår rute  - venstrepil normalruta

Vår rute startet med parkering godt nedenfor toppen av Valdresflye på Sjodalssiden, noe som ga oss ekstra høydemeter og en jevn stigning mot fjellrekken på den andre siden av vidda. Vi bestemte oss for å traversere en av fjellryggene fra øst mot vest. Rutevalget ble nøye vurdert i henhold til skredfare og terrengforhold.

Sommerruten

Det ble fort bratt og vi traverserte i sikk-sakk mellom kampesteinene oppover ryggen. Denne delen byr på usedvanlig vakker utsikt nedover Sjodalen og toppene som reiser seg langs fylkesvei 51. 
Vel oppe den første bratta åpner det seg et basseng fylt av spor etter kjøreglade randoneentusiaster. Vi velger å holde oss tett til høyre side inntil snøløs røys og kampesteiner. Denne strekken er ikke så bratt som det første partiet vi gikk, men vi antar at også deler av denne delen bikket 30 grader. 
Deler av ruten vi valgte er DNT sin sommerrute som beskrives som krevende.

Siste Stigning og Belønning

Etter å ha forsert flere bratte partier og tilsynelatende uendelige kampesteinsfelt, nådde vi endelig toppen av Rasletind. Her ble vi belønnet med en forbløffende 360-graders utsikt som strakte seg fra Bygdin med Bitihorn, Synshorn og Mefjellet, til de majestetiske toppene i Leirungsdalen og fjernkonturene av Rondane.

Utsikt fra siste stigning

Den fantastiske nedfarten

Nedfarten fra Rasletind var langt fra det vi hadde forventet. Det siste vi leste om Rasletind rett før avgang var at man fikk lite kjøring for mye strev. 
Tvert imot var den en av de mest givende og utfordrende nedfartene vi har opplevd så langt. Fra brede, bratte turer ned til presis navigasjon gjennom kampesteinsfelt, til brede renner med utmerket vårføre var nedfarten en kombinasjon av fart, spenning og mestring. I den siste renna slapp vi på og seilte uten stopp helt inntil bilen.

Tanker om turen

Å bestige Rasletind på randonnée var langt fra en så enkel topptur vi hadde lest den skulle være. Derimot var turen utvilsomt en av de mest minneverdige opplevelsene hittil i sesongen. 
Riktig rutevalg, respekt for fjellet, godt selskap og en god dose eventyrlyst er nøkkelen til å lykkes. 
For de som søker utfordringer og belønninger i hjertet av Jotunheimen er Rasletind et must på randonnée-bucketlisten.Toppturer