Rombakstøtta (Tøttatoppen)

Rombakstøtta (Tøttatoppen)

Narvik har ellevill heisbasert kjøring, men det finnes mange rando-mål i tillegg! Tøttatoppen byr på det meste en rando/toppturentusiast ønsker. Turen krever ofte isøks og stegjern for å nå toppen, men du klarer deg fint uten tau.


Av Jan Erik Domaas - Marte Lise Karslen


Fakta om turen

Tid: 3-4 timer, Høydemeter: 1130, Avstand fra bunn til topp: 6,8 km, Ferdighetsnivå: Viderekommen. Dette er ikke noen nybegynnertur, men nå må man jo ikke nødvendigvis ta de siste 100 meterne til toppen, selv om det er de som er spektakulære!


Turen opp

Parkeringen kan du finne ved trafoen på Øvre Furumoen. Veien opp følger først skisporet mot Funnhytta og Pumpvannet og man får relativt tidlig øye på Rombakstøtta, før man knekker opp Tøttadalen slik at man får toppen på venstre side. Du følger dalen innover og knekker opp til venstre der det føles naturlig ift stigningen, men før Isvatnet. Gå deretter mot ryggen, men vær obs på skavler! På et tidspunkt blir du nødt til å ta av skiene og enten sette de igjen eller bære de med opp.

Det er ingen naturlige nedkjøringer fra toppen med mindre man er glad i 50 meter dropp, så man bærer de eventuelt på toppen kun for bildet. Vi tok på stegjern og isøkset oss opp den siste 20-meteren mot toppen. Vi var heldige og fulgte spor.

Toppen

Etter den lille klatreetappen på 15 meter, kommer man opp på det som føles som Narviks tak! Det finnes høyere topper i området (Beisfjordtøtta, Jieknanunni, Tredjetoppen og vi må vel ikke glemme Drionninga), men man er nære Narvik og har god fjordutsikt.

Nedkjøringer

Dette er vel kanskje ikke turen man går for de spektakulære nedkjøringene. Vi valgte å følge sporet vårt ned igjen, men holdt høyden fra Tøttadalen mot parkeringen slik at vi slapp å ta på feller igjen for å gå tilbake.Toppturer