Ruten (1040) – Hemne - Trøndelag

Ruten (1040) – Hemne - Trøndelag

Det nærmeste skikkelige randoturmålet fra Trondheim! Ruten er et populært turmål både pga sin nærhet til Trondheim og ideelle oppstigning/nedkjøring.


Skrevet av @janerikdomaas


Bare 1 time og 15 minutter fra Trondheim via Orkanger mot Hemne så er du klar på parkeringen rett ved E39 på vei mot Borstad. Er du klar for å droppe inn i «bollen»?

Lengde til toppen: 5,5 km
Høydemeter: 900
Tid: 2,5-4 timer

Turen opp

Fra parkeringen følger du Søvassdalsveien over brua mot Borstad. Derfra går turen opp gjennom et bratt skogparti før man kommer til «hengebrua». Her har man flere valg – både innover i dalen og over brua. Jeg foretrekker å krysse brua for å ta «normalruta» opp slik Stravatracket viser.

Da får man en fin rundtur om man kjører ned i «bollen». Videre går ruta opp et slakt dalføre før man til slutt kommer på en rygg som tar deg hele veien til toppen. På vei oppover kan man også spotte en ok «minibolle» til høyre dersom man ikke skal kjøre inn i hovedbollen. Hele veien opp er det markert med pinner for scootertrafikk om vinteren.

Toppen (1040)

Ruten er den høyeste fjelltoppen i Heim kommune og nær toppen vil man støte på militære installasjoner med radiolinje. Toppvarden er stor og godt synlig og vil gi deg utsikt til Trollheimen i sør, kysten i vest og du får en god toppfølelse når du beveger deg mot kanten av «Bollen» i øst.

Nedkjøringer

Fra toppen har man nedkjøringer for de fleste ferdighetsnivåer. Det er ikke Lyngen-ekstremt, men ta deg litt fart og dropp inn i bollen slik Marte Lise gjør på bildet under, så skal du nok få blodpumpa til å jobbe litt. Man har muligheter i alle retninger, men den sterkeste anbefalingen er jo å kjøre ned østover mot Vardskarfjellet og videre rundt ned i dalen mot parkeringen igjen.

Denne ruten vil kreve noe staking og bittelitt trasking, men det er det verdt for en god nedkjøring. For den uerfarne vil nok den siste biten ned gjennom skogen være den mest utfordrende, men dette er et relativt kort stykke.Toppturer