Ryggen mot Trollskarvatnet

Skittentind – en brattere folketopp med mange varianter

Ryggen mot Trollskarvatnet

Skittentind – en brattere folketopp med mange varianter

Kvaløya i Troms byr på skimuligheter for alle nivå. Kattfjordeidet huser flere av de mest populære. Blant dem Skittentind, en topp som byr på fantastisk utsikt, tilgang til bratt terreng, men samtidig tryggere alternativer. En topp for de fleste.


Tekst I Foto: Thomas Linnerud-Vågeng


Høyde: 1041 moh. 
Lengde: 8,5 km en vei.
Stigning: ca 1000 m.
Tid: ca 2 timer opp.

Adkomst.

Skittentind nås fra veien gjennom Kattfjordeidet. Det er flere parkeringsmuligheter, og på godværsdager må du forvente at det er travelt i dette området. Flere topper har disse parkeringene som startpunkt.

 Normalruten beveger seg i terreng som er drøye 30 grader bratt, en passerer enkelte områder som er mer skredutsatt samt terrengfeller. Sjekk derfor føremelding før start. Om du er usikker fins det topper i samme område som er mindre skredutsatt.

Fra Start.

Turen opp starter med en rolig flat etappe, før du beveger deg inn i glissen bjørkeskog. Ofte er det lagt spor allerede, men kommer du først holder du retning mot toppen mens du arbeider deg opp gjennom skogen. Når skogen er passert legger man kursen mot ryggen som ligger sør av Trollskarvatnet (508 moh). Her er det noen høydemeter ned til vannet. Normalruten går på østsiden av dette mot passet en ser på andre siden av vannet. Her er det en stor stein, som er en populær rasteplass før siste toppflanken skal forseres.

På vei mot toppflanken
Toppflanken

Toppflanken.

Toppflanken består av ca 350 høydemeter med bauting opp til skitoppen. Nyt utsikten på vei opp. Etterhvert vil utsikten åpne seg mot nord og landskapet og mulighetene vise seg fra sin beste side. De siste høyde meterne opp til skitoppen kan by på noen utfordringer hvis det har vært herjet med vind. Vurder skarejern, evt å ta skiene på sekken.

På toppen.

Nå ligger mulighetene for dine føtter. Vær varsom mot kanten mot vest, her danner det seg ofte skavler. Nyt utsikten og ta en velfortjent pause. Andre klassikere du kan beskue fra toppen er Djeveltanna i øst og Middagstinden i vest.

Renner.

Normalruten ned følger samme løype som ruten du nettopp har gått opp. Dette er det tryggeste alternativet, og byr på vakker kjøring. Søker du mer utfordringer og skredfaren er vurdert trygt, kan du titte over toppen mot vest. Her faller to renner som samles i en vakker flanke. Dette terrenget er bratt og ligger mot rundt 40 grader i toppen. 

Begge rennene deler bratthetsgrad. Ett annet alternativ, som du sikkert la merke til på vei opp er den bratte flanken som faller ned mot Trollskarvatnet. Toppdelen her ligger rundt 45 grader. Dette er det mest eksponerte alternativet, så gjør gode valg.

Vi kjørte rennevarianten mot vest denne turen. I bunn av flanken ser du dalen du skal ut som følger skikjørers venstre. Denne tar deg mot normalruten, hvor du møter den på flaten du gikk ved starten.

Ruten.


Annonse


Toppturer