Storhornet - Oppdalsklassikeren

Vil du teste rando på Oppdal? Da er dette en grei nybegynnertur. Storhornet kan by på mye for enhver smak. Du drar vel ikke hit for de ekstreme opplevelsene og kan legge igjen stegjern og isøks hjemme.


Tekst og foto: @janerikdomaas


Fakta om turen

Tid: 2-3 timer, Høydemeter: 900, Avstand fra bunn til topp: 11 km, Ferdighetsnivå: Kan tilpasses alle nivå, men er i utgangspunktet en lett og fin tur.

Turen opp

Parkering finner du på gården Breen, Festavegen 140. Der har den lokale trivelige bonden lagt til rette for randoturister og tar Vippsbetaling. Fra parkeringen finner man merket sti og spor med mindre man går på noen elleville tidspunkter og føre. Men veien opp er populær og det er lett å finne fram gjennom skogen før man kommer over tregrensa og rusler i fin stigning hele veien. For den erfarne skikjøreren kan man sjekke linje-alternativer både opp til venstre og ned til høyre når man går oppover.

Marte Lise Karlsen
Marte Lise Karlsen

Toppen

Det ligger ei steinbu på toppen som er åpen året rundt siden det ikke er dør, men levegg på nord-øst-sida. Der er det derfor mulig å spise matpakken uten vindpåvirking, men du kan ikke regne med ekstreme varmemuligheter. Når du først søker ly inne i steinbua, kan du jo signere boken i postkassen samtidig. Er du her på klarværsdager, ser du Sunndalsfjella i Vest, Storlidalen i Nord, Trollheimen litt lengre Nord-Vest og ellers mange fine topper du kan drømme om nye toppturer til.

Nedkjøringer

Er du nybegynner, følger du normalveien ned, som er den samme du kom opp. Der er det trygt og godt. Vil du derimot ha mer utfordring og søker spenstigere nedkjøringer er det absolutt muligheter for det. Løftet du blikket oppover til venstre da du gikk opp, kunne du se flere bratte nedkjøringer, men du kunne sikkert også se skavlene og må vurdere ift de. Det er også brattere nedkjøringer på «skiers left» ned mot dalen.
Toppturer